Tak už se našel! Otec šesti dětí Lukáš Čureja z Hrušky u Němčic nad Hanou byl obžalovaný v případu nebývalého počtu krádeží katalyzátorů aut. Zdálo se, že si rozsudek nevyslechne. Po prvním hlavním líčení totiž zmizel. Jeho komplic hovořil o tom, že mohl přesídlit do Anglie. Tak tomu ovšem nebylo. Důvod útěku byl jasný, kvůli vydírání s újmou na zdraví byl brněnským soudem odsouzen na pět let do vězení. Místo nástupu se jedenatřicetiletý muž rozhodl skrývat. Policistům se jej ale nakonec podařilo vypátrat a od 17. října už sedí v base. Díky tomu mohl uplynulé úterý opět předstoupit před prostějovský soud. 

Lukáš Čureja byl společně s Patrikem Měřičkou a Kateřinou Smýkalovou obžalován z toho, že pomocí brusky odstraňovali z aut jeden katalyzátor za druhým. Díky tomu si oni sami přišli na pár korun, škody však nadělali více než dost. Jen ve zdejším regionu poškodili minimálně 14 aut. V Prostějově je nejčastěji ničili na parkovišti před nemocnicí, u Penny Marketu či v ulici Bohumíra Šmerala. Jednou zamířili i do Konice. Přátelství mezi oběma muži vzalo za své poté, co Čureja odvezl Měřičku v autě, zmlátil ho do krve a vyhrožoval mu, že ho cikáni zakopou. Mladší z obou grázlů se nakonec zachránil tím, že utekl.

Na rozvášněné cikány bylo třeba posil

Zatímco Patrik Měřička a Kateřina Smýkalová již byli za krádeže katalyzátorů odsouzeni, Lukáš Čureja si rozsudek kvůli svému útěku nevyslechl. To se podařilo až v úterý 2. listopadu, kdy byl kromě výše uvedeného obžalován ještě z opětovného řízení bez řidičského průkazu. Bez něj jej měli policisté načapat hned dvakrát. Poprvé na čerpací stanici u Stříbrnic, když mířil z Mořic do Kroměříže, podruhé ho zastavili v Masarykově ulici v Němčicích nad Hanou, kam začátkem dubna vyrazil na rodinnou oslavu. Druhý případ Čureja z počátku popíral. Recidivista totiž před policisty utekl do domu svých příbuzných, kde přesvědčil bratra, aby o sobě tvrdil, že to byl právě on, kdo přijel jeho autem. Vše se neobešlo bez emotivních výstupů ze strany velkého počtu Romů, na místo tak nakonec musely být přivolány početné policejní posily.

Z trestu měl strach

Se stejnou historkou ohledně záměny se svým bratrem Lukáš Čureja nejprve vyrukoval před soudem. Teprve pod náporem četných dotazů soudce Petra Vrtěla se k celé záležitosti přiznal. „Bratr to asi chtěl vzít na sebe,“ prohlásil nakonec Čureja, který své přiznání doprovodil nářkem, vzlykáním a upřímným doznáním, že „má z výše trestu strach“.

Kromě rozsáhlého dokazování se tak soud musel vyrovnat s celou plejádou nejrůznějších trestů. Nakonec obžalovaného odsoudil k souhrnnému trestu 8 let, do něhož sečetl 5 let za vydírání a 3 roky za podíl na krádežích katalyzátorů. Za opakované řízení bez řidičáků pak Čureja dostal dalšího půl roku s tím, že po tři roky nesmí za volant.

Rozsudek dosud není pravomocný, obě procesní strany si ponechaly lhůtu pro možnost odvolání.