Úvod úterního jednání prostějovského zastupitelstva byl slavnostního rázu. Jak Večerník už s předstihem informoval veřejnost, na svůj post rezignoval radní Zdeněk Fišer (ČSSD). Ten svůj mandát zastupitele přenechal Aloisi Mačákovi. Výměnu zastupitelů ohlásila také Změna pro Prostějov. Nedávno zvolená poslankyně Hana Naiclerová se rovněž vzdala mandátu zastupitelky a její post ve vrcholném politickém orgánu města obsadil pedagog František Švec. Oba noví zastupitelé tak v úterý složili slavnostní slib.

 

Prostějovské zastupitelstvo opustili dva politici. Zatímco Hana Naiclerová (Změna pro Prostějov) se v úterý do haly Sportcentra nedostavila, Zdeněk Fišer (ČSSD) se přišel se svými teď už bývalými kolegy rozloučit. „Bez jednoho roku jsem byl zastupitelem celá čtyři volební období, kromě radního jsem působil i jako první náměstek primátorky. Děkuji vám všem za spolupráci, hlavně pak těm, kteří jste v zastupitelstvu už také delší čas. Můj věk se už bohužel chýlí ke sklonku života a navíc můj zdravotní stav už není nejlepší. Léčím se z několika chorob. Navíc mám ještě své jiné pracovní povinnosti, proto jsem se rozhodl uvolnit své místo v radě a zastupitelstvu někomu schopnějšímu. Zabýval jsem se v radě města stavebními investicemi. Ty letošní jsou v plném běhu a některé v úplném finále, ty na příští rok jsou naplánované v rozpočtu. Je to tedy ideální stav k mému rozhodnutí, aby ten poslední rok ve volebním období mě zastoupil někdo jiný,“ pronesl Fišer.

„Chtěl bych panu Fišerovi poděkovat za jeho práci pro město a určitě je za co děkovat. Děkuji vám osobně, pane inženýre, za všechno, co jste pro Prostějov vykonal,“ řekl primátor města František Jura (ANO 2011), načež všichni přítomní zastupitelé povstali a dnes už bývalého radního odměnili bouřlivým potleskem. „Drobný dárek jako poděkování za práci mám i pro paní inženýrku Naiclerovou a věřím, že jí ho co nejdříve předám osobně,“ dodal ještě primátor.

Slavnostní slib dvou nových zastupitelů se pak už obešel bez jakýchkoliv proslovů. František Švec (Změna pro Prostějov) a Alois Mačák (ČSSD) složili slib do rukou primátora Františka Jury a pronesli jediné slovo. „Slibuji!“. Oba pánové už v prostějovské komunální politice působili, větší zkušenosti má nepochybně bývalý prostějovský radní a náměstek hejtmana Olomouckého kraje či ministra kultury ČR Alois Mačák. Ten se však do žádné diskuse u jednotlivých bodů programu úterního jednání zastupitelstva vůbec nezapojil, František Švec byl naopak hodně aktivní...