Město zná jako své boty. A tak se rozhodl, že o něm bude psát do novin. Josef Augustin působil ve vedení Prostějova rekordních 35 let. Poprvé se do něj dostal jako mladá komunistická „puška“ už v roce 1981. KSČM zůstal věrný i po listopadovém převratu, po volbách v roce 2014 se dokonce coby radní přímo podílel na celé řadě důležitých rozhodnutí. Z funkce musel po dvou letech odstoupit kvůli tomu, že opakovaně neplatil daně. Nyní působí jako externí redaktor Haló novin. STÍNY jeho vlastní MINULOSTI jej však do jisté míry stále trápí...

Dnes sedmašedesátiletý Josef Augustin se po revoluci do povědomí prostějovské veřejnosti zapsal zejména jako plamenný řečník při jednání zastupitelstev. Často také komentoval výstupy svých kolegů. Zároveň po celou dobu působil jako relativně vyhledávaný advokát.

Jeho kariéra v této oblasti však byla přerušena poté, co byl v roce 2017 odsouzen za to, že pět let neplatil daně. Tím mu u Finančního úřadu v Prostějově vznikl dluh 401 000 korun. Nebyl to přitom v jeho případě první podobný prohřešek, stejného se dopustil již v roce 2008. Soud mu nakonec vyměřil půlroční podmínku a zákaz činnosti na 24 měsíců. Od advokacie si tak musel na nějaký čas odpočinout, navíc musel uhradit způsobenou škodu.

I po letech Josefa Augustina stále více jak při soudních jednáních můžete potkat při některých kulturních či společenských akcích pořádaných městem. Reportáže z nich stejně jako celou řadu dalších textů pravidelně zpracovává pro Haló noviny, stranické periodikum KSČM.

O dění v Prostějově má tak i coby stávající člen Komise pro kulturu Rady města Prostějova stále živý zájem. „Možná by bylo lepší, kdybych si zalezl do své vlastní ulity, ale v té bych se asi necítil úplně dobře. Takže se snažím pořád něco dělat,“ svěřil se při nedávném sázení stromu Václava Havla v prostějovských Smetanových sadech sám Josef Augustin, kde byl i při této události přítomen v roli novináře.

Otázkou je jak dlouho. Po neúspěšných volbách, kdy se komunisté poprvé nedostali do Poslanecké sněmovny, musí strana začít utahovat opasky. A údajně jednou z variant je omezení či přímo dokonce zrušení uvedeného média. Minimálně v tištěné verzi.