Necelou hodinu trvala diskuse nad návrhem rozpočtu statutárního města Prostějova na příští rok. Vedoucí finančního odboru prostějovského magistrátu Radim Carda nejdříve zastupitelům vysvětlil a popsal jednotlivé položky předpokládaných výdajů i příjmů města na rok 2022 a zároveň s tím vyjmenoval několik prioritních investic města. Zmínil i fakt, že rozpočet je navrhován jako deficitní.

Schodek bude podle něj bez problémů kryt z finančních rezerv města, které jsou dostačující. Někteří opoziční zastupitelé však byli nespokojeni a nahlas dávali najevo, že město projídá ušetřené peníze z minulých let.

Večerník už o základních parametrech rozpočtu města na rok 2022 jako první informoval v minulém vydání. Jen připomeňme, že příjmy jsou v příštím roce odhadovány na 1 000 899 680 korun, přičemž výdaje se plánují ve výši 1 154 531 030 korun. Deficit tedy činí 153 631  350 korun. „Z finančních rezerv musíme ale pokrýt rozdíl ve výši 183 621 750 korun, neboť musíme v rozpočtu počítat i s výdaji na nenadálé opravy a údržbu a také na mimořádné provozní výdaje,“ připomněl důležitou věc Radim Carda, šéf finančního odboru prostějovského magistrátu.

V diskusi nad rozpočtem měli minulé úterý připomínky především opoziční zastupitelé. „V rozpočtu je zahrnuto také osm milionů korun na rekonstrukci Společenského domu. V jednom ze zápisů jednání rady města ale stojí, že zadávací řízení na projektovou dokumentaci bylo zastaveno kvůli změnám poměrů cen stavebního materiálu. Mám tedy za to, že tyto peníze už do výdajů na rok 2022 nepatří. Naopak mi v rozpočtu chybí investice do projektů, které postupně plánujeme. Například do výstavby krytého plaveckého bazénu u aquaparku,“ protestoval Aleš Matyášek (Na rovinu!). „Ano, zrušili jsme soutěž na projekt rekonstrukce budovy Společenského domu kvůli navyšujícím se cenám stavebních materiálů. Některé z nich šly nahoru velice dramaticky, a to až o sto procent. V roce 2022 však očekáváme ustálení těchto cen, a proto hodláme projekt už zadat vítězi výběrového řízení,“ vysvětlil jednu z výtek opozičního zastupitele prostějovský primátor František Jura (ANO 2011). „Navíc předpokládáme vysoké příjmy města vyšší než jedna miliarda korun, ovšem na druhé straně počítáme s rekordním zapojením finančních rezerv. To je pro mě obrovské překvapení. Z těchto důvodů nemohu pro nový rozpočet hlasovat,“ stál si za svým Matyášek.

Kritikou rozpočtu ale nešetřili ani další členové opozice. „Vy v návrhu rozpočtu předpokládáte obrovský příjem přes miliardu korun. Já osobně takový optimismus nesdílím,“ přidal se například Petr Kapounek (Na rovinu!). „Rozpočet jsem si procházel poctivě položku po položce. A musím říct, že spousta z nich se mi opravdu líbila. Za sebe oceňuji především revitalizaci rybníčku ve Vrahovicích, na kterou se čekalo spoustu let. Ale když se na rozpočet podívám jako na celek, tak mi hodně vadí projídání finančních rezerv. Ani já nesdílím optimismus při vývoji ekonomiky, nikdo nemůže vědět, jakým způsobem se budou vyvíjet příjmy města v této nestabilní době. A my teď doslova projídáme budoucnost, která je nejistá,“ řekl Martin Hájek (Na rovinu!). „Zapojení finančních rezerv je jistě enormní, ale už teď je zřejmé, že si to můžeme dovolit. Aktuálně totiž víme, že již nyní je rozpočet města roku 2021 v plusu nějakých sto až sto padesát milionů korun díky vydařenému výběru sdílených daní. Těmito penězi pak tedy můžeme na začátku roku 2022 naše finanční rezervy doplnit,“ kontroval primátor. Není to tedy tak, že bychom příštímu zastupitelstvu nechali prázdnou pokladnu. A nemusí po nás zbýt například palác kultury,“ přidal Jura.

Někteří zastupitelé také kritizovali skutečnost, že město v rozpočtu navyšuje provozní výdaje. „Musíme si uvědomit, že raketově narostly ceny energií, od Nového roku se zcela jistě zvýší také ceny služeb. Budeme platit více za služby od společnosti FCC, s vyššími náklady budeme muset počítat i směrem k dopravní společnosti FTL za městskou hromadnou doprava a mnohem vyšší ceny jsou i za stavební služby a opravy,“ vysvětlil vedoucí finančního odboru Radim Carda.

Návrh rozpočtu statutárního města Prostějova byl nakonec schválen pětadvaceti přítomnými zastupiteli. Čtyři zastupitelé se hlasování zdrželi, další čtyři byli proti.

48 graf3