Přistoupit k neobvyklému kroku, jak zajistit financování neprofesionálního sportu, ale i kulturu a vzdělávání v Prostějově, se rozhodli prostějovští radní. Zastupitelům navrhli založit nadační fond s městským vkladem 100 000 korun. Primátor František Jura věří, že do fondu věnují peníze i podnikatelé, kteří by rádi podpořili například mládežnický sport či kulturní spolky.

„Nároky na finanční zajištění těchto oblastí mají vzestupnou tendenci. Nadační fond je jednou z možností, jak prostřednictvím právnické osoby založené ke společensky a hospodářsky užitečnému účelu zajišťovat prostředky pro podporu a rozvoj sportu, kultury a vzdělávání na území města. Předpokládá se, že prostředky bude možné získávat jak od veřejných institucí, tak zejména od soukromých subjektů. Z těchto peněz nechceme v žádném případě dotovat profesionální sportovní kluby, ale amatérský a mládežnický sport,“ uvedl František Jura, primátor Prostějova.

Zastupitelé a zastupitelky neměli k tomuto návrhu moc připomínek, někteří opozičníci se ale zajímali o to, kdo a podle jakého klíče bude získané peníze rozdělovat? „Bude ustanovena správní rada, která je navržena jako devítičlenná, zřizuje se rovněž funkce revizora. Jako první členové správní rady jsou navrhováni zástupci zakladatele, vzdělávací instituce, sportovní a podnikatelské veřejnosti, jejichž odborná zkušenost a znalost místního prostředí je předpokladem pro užitečné vynaložení prostředků získaných do majetku nadačního fondu pro podporu oblastí vymezených v zakládací listině,“ uvedl Jura.

Zastupitelstvo pak drtivou většinou hlasů zřízení nadačního fondu schválilo. I s tím, že počáteční vklad města bude zmíněných sto tisíc korun.