Zpropadený koronavirus! Vedení obecně prospěšné společnosti Národní dům není schopné za současných protiepidemických opatření a po zrušení mnoha kulturních a společenských akcí zajistit provoz restaurace, kavárny a společenského sálu. Ředitel Martin Křupka se tedy obrátil na vedení magistrátu se žádostí o dotaci, která by pokryla ztrátu v tržbách od listopadu tohoto roku do konce ledna roku příštího. Zastupitelé mu vyhověli a dotaci ve výši 1 395 000 korun schválili. Předcházela tomu ovšem velice bouřlivá diskuse.

Už na jaře letošního roku obdržel Národní dům podobně vysokou dotaci, aby přečkal tehdy drastická protiepidemická opatření, navíc během lockdownu. Nyní ale požádal radnici o finanční injekci znovu. „Už když jsme tuto žádost projednávali v radě města, byla diskuse poměrně bouřlivá. Zaznívaly argumenty pro i proti. Zvažovali jsme vše velice pečlivě, obzvláště když jsme Národnímu domu poskytli finanční prostředky letos už jednou. Bohužel covidová situace je taková, jaká je. Národní dům měl nasmlouvanou spoustu akcí během tohoto podzimu i zimy a všechny musely být kvůli pandemii zrušeny či odloženy. Nakonec jsme v radě města tedy schválili finanční výpomoc pro uvedené měsíce tak, aby se provoz Národního domu udržel. Snad v novém roce bude vládou vypsán program na pomoc podnikatelům, kteří vinou protiepidemických opatření přijdou o zisk. Tím by se mohl konsolidovat i provoz Národního domu,“ uvedl tento bod programu zastupitelstva primátor František Jura (ANO 2011).

„Už když jsme stejnou věc řešili letos na jaře, už tehdy jsem říkal, že Národní dům je jen díra na peníze a že by bylo lepší celý Národní dům zavřít a počkat, až se všechno přežene. A potom pomaličku rozjet znovu. Když jsem vám tehdy říkal, že vám to připomenu, až se to nepovede, všichni jste se rozčilovali. Vy jste třeba nevěřili, že se koronavirová krize vrátí, já to ale čekal. Měli bychom být při vynakládání finančních prostředků daleko opatrnější a konzervativnější. Já bych nyní navrhoval Národní dům uzavřít, zakonzervovat ho a otevřít, až bude po krizi,“ ozval se Petr Kapounek (Na rovinu!).

„Neustálé dotování Národního domu je systém komunálního socialismu, kdy státními penězi byly lepeny ztráty socialistických podniků. Také já bych se přimlouval za přerušení provozu Národního domu,“ přidal se další z opozičních zastupitelů František Fröml (Změna pro Prostějov). A další opozičník měl ale na věc jiný názor. „Říkáte, uzavřít Národ, dobře. Ale co potom? Složitě získaný personál se rozuteče a servírky či kuchaři si najdou práci jinde. Pokud bychom Národní dům uzavřeli, jeho znovuotevření by nás stálo mnohem více peněz a také úsilí,“ ozval se Jan Navrátil (Změna pro Prostějov), který je zároveň členem správní rady Národního domu.

Diskuse o tom, zda Národnímu domu ještě jednou finančně pomoci a „nalít“ do jeho provozu další městské peníze, trvala ještě zhruba půl hodiny. Nakonec zvítězil názor, že restaurační provoz ani organizaci kulturních a společenských akcí není možné nechat padnout a na jaře znovu složitě obnovovat.

Pětadvacet zastupitelů a zastupitelek nakonec zvedlo ruku pro udělení dotace, čtyři byli proti a stejný počet se zdržel hlasování.