Mohl si obstojně vydělávat, přesto raději dal přednost krádežím. Pětatřicetiletý Michal Tulis z Ostravy-Vítkovic si dle vlastních slov jako svářeč a zámečník vydělával zhruba 35 až 40 000 korun čistého měsíčně. Přesto jej trápily dluhy z minulosti. Když pak kvůli údajným zdravotním potížím letos v létě v práci skončil, vrátil se ke krádežím. A kvůli jedné z nich se minulé úterý ocitl před prostějovským soudem.   

U soudu byl Tulis obžalován z toho, že 23. listopadu letošního roku ukradl v prostějovském OBI laserový měřák v hodnotě 3,5 tisíce korun. Na ostrahu se neúspěšně pokusil vyzrát tím, že si jej vložil za opasek kalhot a následně bez zaplacení prošel přes pokladnu. Jelikož proti němu svědčil záznam z kamerového systému, stejně jako fakt, že byl bezprostředně poté i s ukradenou věcí zadržen, nemělo valného smyslu cokoliv zapírat. „Nikdo neví, proč jsem se dostal, kam jsem se dostal,“ vyjádřil se Miroslav Tulis, který se jinak ke všemu přiznal. 

Otec dvanáctileté dcery kradl navzdory faktu, že byl relativně nedávno v Ostravě odsouzen právě za krádeže. Ještě horší pro něj bylo, že byl loni v listopadu propuštěn z vězení s tím, že mu byl zbytek trestu podmíněně odložen. Nyní je jasné, že si jej bude muset odsedět. K tomu mu prostějovský soud za krádež v OBI přidal další roční nepodmíněný trest.

„Polehčující okolností je vaše přiznání, naopak vám přitěžuje fakt, že jste v nedávné minulosti kromě krádeží také řídil pod vlivem alkoholu,“ vyjádřila se soudkyně Okresního soudu v Prostějově Ivona Otrubová.

Obžalovaný trest na místě přijal, rozsudek je tedy již pravomocný.