Nemalé plány mají v Kralicích na Hané. Pomoci lidem ve zbavování se nepotřebných věcí a odpadu má sběrný dvůr. Ve výsledku se ale nebude jednat jen o jednu investici, nýbrž hned o dvě. Navíc v případě sběrného dvora dlouhodobě plánované. Podle slov starostky se na stavbu čeká již dlouho.

„O možnosti vybudování sběrného dvora pro občany městyse Kralice na Hané uvažovalo vedení obce již před více než dvaceti lety. Již v té době zakreslilo do územního plánu místo v obci, které by pro jeho vybudování bylo vhodné. Toto místo je na konci Biskupické ulice, mimo zástavbu,“ uvedla kralická starostka Veronika Petrželová Bašná.

Přesně v tom místě by nakonec sběrný dvůr měl vyrůst. A ne sám. Městys by totiž rád zmírnil dopady pro život v okolí. „Aby byl sběrný dvůr co nejvíce odhlučněn od nedaleké zástavby, vybudovali jsme letos mezi zástavbou a sběrným dvorem lesopark,“ informovala první žena Kralic na Hané. Příprava na stavbu už přitom získává konkrétní obrysy. „Nyní jsme ve fázi, kdy máme hotovou studii a vysoutěžili jsme projektanta. S tím nyní intenzivně komunikujeme. Projekt by měl být dokončený v květnu roku 2022,“ sdělila Veronika Petrželová Bašná s tím, že hotovo by mohlo být v roce 2023.

Na závěr pak starostka dodala pár podrobností k provozu sběrného dvora.  „Bude sloužit jen pro obyvatele městyse Kralice na Hané. Občané tam budou moci uložit velkoobjemový odpad, papír, plasty, bioodpad a jiné,“ vzkázala.