Vydařené štědrodenní poledne! Úžasnou atmosféru vytvořilo v pátek 24. prosince na patnáct set diváků a čtyřiaosmdesát otužilců při tradičním Vánočním koupání na plumlovské přehradě.

 

Covid – necovid, tato vánoční kratochvíle proběhla v plné parádě. Letošní akce se kvůli rekonstrukci výpusti přehrady uskutečnila v prostoru pod občerstvením Na špici a nechyběli ani dva nestoři zimního plavání, třiaosmdesátiletý František Kocián s o rok mladším Bobem Páclem.

„Jsem nadšená, tolik lidí jsem nečekala ani ve snu. Plavce ale letos kvůli hloubce vody hlídali potápěči. Je to pro všechny, kteří se ponořili do ledové vody, trošku nebezpečnější. Ale přežili jsme to všichni bez úhony,“ lebedila si Dana Zbořilová, předsedkyně pořádajícího klubu DZP Haná Prostějov.

Dopolední pohled na zamračenou oblohu a drobný déšť nevěstily nic příjemného. Ovšem na Štědrý den před polednem se obloha rozjasnila, a to bylo velké lákadlo navštívit tradiční Vánoční koupel na plumlovské přehradě. Účast diváků i odvážných otužilců překvapila i pořadatele z klubu Dálkového a zimního plavání Haná Prostějov. Ti si letos přizvali „spřátelené“ potápěče, neboť dohled nad bezpečností byl velice nutný. Letošní Vánoční koupel se totiž kvůli rekonstrukci výpusti přehrady konala výjimečně na jiném místě. A jelikož hloubka vody pod občerstvením Na špici dosahuje hned u břehu až dvou metrů, muži a ženy ve skafandrech a s ploutvemi na nohou otužilce hlídali na každém metru. Co kdyby v té ledárně někoho chytla křeč...

„Nebudeme nijak řešit protiepidemická opatření, na to nemáme lidi,“ hlásila Večerníku už týden před akcí předsedkyně DZP Haná Prostějov Dana Zbořilová. Neřešilo se opravdu nic, na Vánoční koupel se letos přišlo podívat zhruba 1 500 diváků, a kdo by hledal nějaká omezení, byl by zklamán.

Už dlouho před polednem v pátek 24. prosince proudily k plumlovské přehradě davy lidí. „Přes dvacet let si tuto podívanou nenecháváme ujít, patří to k neodmyslitelné součásti programu Štědrého dne v naší rodině. Dnes se navíc do vody ponoří náš syn, tak ho chceme vidět. Trénoval na tu bláznivinu celý měsíc. Každé ráno se sprchoval ve studené vodě,“ hlásil Večerníku Jiří Doležal Prostějova, jehož rozvětvená rodina se na Štědrý den v poledne vydala na přehradu hned ve dvou autech.

V prostoru pod občerstvením Na špici se v tu chvíli začali scházet první otužilci. Mezi nimi nechyběli ani dva veteráni, bez jejichž účasti by byla Vánoční koupel nemyslitelná. „Já už se na Štědrý den chodím koupat jedenáct let. Otužuji se samozřejmě po celý rok, ale toto je pro mě absolutní vrchol. Mně by snad bez té ledové lázně nechutnal večer ani kapr,“ smál se František Kocián, kterému je už třiaosmdesát roků. A další ikona zimního plavání? Dvaaosmdesátiletý Bob Pácl rovněž oplýval skvělou náladou, přestože den před Štědrým dnem si „trochu“ vymkl kotník. „Byl jsem se tady včera podívat a nohou zkoušel, jaká je voda. Trošku jsem podklouzl a nyní trošku kulhám. Do vody ale půjdu, to si nenechám ujít,“ svěřil se Večerníku nestor Vánočního koupání Bob Pácl.

Nakonec se do mrazivé lázně ponořilo čtyřiaosmdesát odvážlivců! „Takovou účast jsem ani já nečekala, stejně tak mě překvapil počet diváků. Je to nádherné! Letos jsme ale museli požádat o pomoc přátele z prostějovského Klubu potápěčů. Nekoupeme se totiž ve výpusti plumlovské přehrady, kde je jen půl metru hloubky, ale u občerstvení Na špici. Tady hned u břehu zahučíte do velké hloubky, což je i pro otužilce trošku nebezpečnější. Proto je potápěči hlídají na každém kroku,“ popsala Večerníku pokořitelka kanálu La Manche Dana Zbořilová. Po akci pak s úlevou kvitovala, že potápěči, kteří bez přestávky byli ve vodě, nemuseli ani jednou zasahovat. „Všichni jsme to přežili ve zdraví,“ libovala si Dana Zbořilová.

Čtyřiaosmdesát plavců se ponořilo do vody plumlovské přehrady, jejíž teplota dosáhla pouhého jednoho stupně Celsia. Vzduch byl jen o dva stupínky teplejší. „Rekord účasti 102 plavců z roku 2018 sice překonán nebyl, my jsme jej ale v této covidové době ani nečekali. Ovšem i taková obrovská účast nás překvapila a je to jen dobře, že naše akce si i přes těžkou dobou získává tolik příznivců,“ řekl na závěr tradiční moderátor Vánočního koupání Michal Mucha.