Letopočet 2021 pomalu končí a tak většina z nás bilancuje uplynulých dvanáct měsíců. Stejně tak hasiči v Olomouckém kraji. Rok to byl rozhodně plný zásahů obvyklých i neobvyklých, velkých i malých, náročných i snadných, složitých i jednoduchých. A mezi nimi se našlo pár kuriózních, na které naši hasiči jen tak nezapomenou. Osvěžte si v paměti alespoň některé z nich s PROSTĚJOVSKÝM Večerníkem a jeho přidruženou Agenturou Hóser. Zde je pár hasičských perliček...

 

Auto „zahučelo“ do náhonu, potápěči měli práci

V květnu vyprošťovali profesionální a drážní hasiči osobní automobil z mlýnského náhonu u Kojetína. Řidič a spolujezdec skončili svou jízdu s vozidlem ve vodě. „Z automobilu se dostali svépomocí střešním oknem. Při příjezdu našich jednotek tak už byli mimo nebezpečí. Jeden z nich se zranil, takže jsme mu poskytli prvotní předlékařskou péči a předali jsme jej do péče zdravotnické záchranné služby. Zcela ponořený osobní vůz bylo nutné z náhonu vyprostit. Na místo byli přivoláni potápěči z požární stanice v Lipníku nad Bečvou, kteří při ponoru vůz zespodu lanovými úvazky zajistili,“ popsala průběh akce Lucie Balážová, tisková mluvčí HZS Olomouckého kraje.

„Při vytažení auta na příkrý břeh jsme spolupracovali s jednotkou drážních hasičů z Přerova, kteří zasahovali se speciální technikou, a to konkrétně s vyprošťovacím automobilem, který má vysoce výkonné navijáky. Vůz jsme z náhonu s jejich pomocí vyprostili a předali jsme jej majiteli,“ dodala.

 

Panda potrápila nejen zasahující hasiče

Prostřednictvím hovoru na linku 112 ve čtvrtek 2. prosince v podvečerních hodinách přijali hlášení o útěku pandy červené do jiné části v zoo na Svatém Kopečku. A to tak nešikovně, že zůstala ve výšce zhruba 12 metrů a nechtělo se jí za nic zpět. „Po důkladném průzkumu okolního terénu a diskusi nad různými způsoby záchrany bylo samozřejmě prioritou hlavně bezpečí a nezranění ‚zvířecího uprchlíka‘. Profesionální lezec z hasičské skupiny se k poplašenému zvířeti přiblížil, bohužel tento způsob záchrany se nejevil jako budoucí možný a úspěšný. Součástí záchranné strategie bylo prořezání několika menších stromů a odstranění a natažení záchytné záchranné sítě. Je nutné doplnit, že zmiňované pandě se nikterak nechtělo zpátky na zem, asi hodinu vzdorovala všem snahám o to, aby ze stromu slezla. Přesvědčila ji až manipulace se stromem a nikterak drastické hasičské metody,“ uvedl Zdeněk Hošák, tiskový mluvčí HZS Olomouckého kraje. Důvtipného čtenáře jistě napadne, jak v tomto kontextu vypomohla hasičská hadice, voda či jiné vybavení z „modromajákových“ vozidel u zásahu. „Veškerou obrannou snahu zvířátko naštěstí brzy vyhodnotilo v úlevě vrátit se zpět, tedy přesněji blíž k jednomu z hasičů, který je zachytil do rukou a poté nezraněné, bez známek větší ztráty energie předal ošetřovatelům v ZOO. Slovy zasahujícího velitele šlo o opravdu netradiční zážitek. Důležité je, že se zdařilým, bezpečným koncem,“ pousmál se Hošák.

 

Prasklo potrubí vodovodu, z auta se hulilo

Netradiční zásah měli za sebou v září olomoučtí hasiči, kteří vyjížděli k události, kterou oznamovatel nahlásil na operační středisko tak, že na Heyrovského ulici jde hustý dým z motorové části jednoho ze zaparkovaných automobilů. „U zásahu byl využit unikátní přívěs elektromobilita, jehož součástí je sada pro manipulaci s vozidly s konstrukčně upravenými transportními vozíky, na jejichž vývoji se podíleli příslušníci HZS Olomouckého kraje,“ Lucie Balážová, tisková mluvčí HZS Olomouckého kraje.

A o co tedy šlo? „Při příjezdu na parkoviště na olomouckém sídlišti Povel hasiči odhalili, že nejde o požár automobilu, ale že pod nápravou vozidla prasklo vodovodní potrubí s horkou vodou a dírami v poškozené vozovce uniká pára a vzlíná voda. Pomocí termokamery hasiči zjistili, že kapalina v potrubí má zhruba 70 stupňů Celsia a že by mohlo hrozit buď propadnutí vozu, popřípadě jeho poškození proudem horké vody. Proto velitel zásahu rozhodl o odsunu vozidla mimo ohrožený prostor. Využil k tomu přívěs elektromobilita a díky transportním vozíkům přemístil automobil bez poškození na bezpečné parkovací stání,“ přidala Balážová.

 

Pro pejska slanili lezci, páníček nešetřil díky

Náročný, ale rovněž zajímavý zásah provedly v březnu profesionální jednotky z Lipníka nad Bečvou a Přerova, a to včetně jejich specializované lezecké skupiny. Cestou hovoru na linku 112 HZS Olomouckého kraje oznamovatel přiblížil pro něj nelehkou situaci na místě. „Při procházce v lomu v obci Výkleky na Přerovsku sklouzl do nepřístupného mezipatra pes, naštěstí se nezranil. Hasiči po vytvoření bezpečné přístupové cesty jištěné kotevním bodem do místa slanili. Pejska pak transportoval lezec, tedy přesněji s asistencí společné cesty, a poté jej předal jednotce z Lipníka na bezpečně pevném prostranství u hladiny. Vše mělo šťastný konec, odměnou pro hasiče mimo slovních díků byl zajisté úsměv a radost majitele pejska a evidentně nejen jeho,“ přiblížil Zdeněk Hošák, tiskový mluvčí HZS Olomouckého kraje.

 

Kůň se v bahně neutopil, záchrana přišla včas

Koně topícího se v potoce a uvízlého v bahně zachránili v květnu na Olomoucku litovelští hasiči. Podvázali jej pod břichem popruhy určenými na zvedání zvířat a vyprostili jej na břeh technickým speciálem s hydraulickou rukou. „Obrovskou úlevou skončila květnová záchrana koně u Mladče na Olomoucku. Zapadl do bahna v potoce a kromě hlavy vězel celý ve vodě. Koně jsme podvázali pod břichem popruhy určenými na zvedání zvířat a vyprostili jsme jej na břeh technickým speciálem s hydraulickou rukou. Kůň nebyl zraněn a byl předán majiteli,“ popsal další ze „zvířecích“ zásahů tiskový mluvčí HZS Olomouckého kraje Zdeněk Hošák.

 

Kryštofovi hasiči uřezali obě nohy

Neznámí pachatelé se snažili nedaleko Olomouce v říjnu ukrást bronzovou sochu svatého Kryštofa. „Jejich počínání bylo neúspěšné, sochu ovšem poškodili v dolních partiích tak, že hrozilo její zřícení. Majitel uměleckého díla rozhodl o odstranění sochy. Hasiči proto Kryštofovi pomocí úhlové brusky odřezali obě nohy, zajistili jej textilními úvazky a technickým speciálem s hydraulickou rukou jej přemístili na nákladní automobil,“ sdělila Lucie Balážová, tisková mluvčí HZS Olomouckého kraje.

 

 

Speciální příloha SILVESTROVSKÉ LEGRÁCKY je součástí tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, který je v prodeji od pondělí 27. prosince