Tohle je hodně prestižní záležitost! Na Nový rok v hlavním vysílacím čase ve 20:05 hodin se na ČT1 vrátí Marie Terezie v páté části diváky hojně sledované výpravné minisérie inspirované vášní protkaným životem významné evropské panovnice.

Už nyní je jasné, že kromě známých herců bude hlavní hvězdou celého večera pro stovky tisíc, ne-li miliony diváků největší smuteční kočár na světě. Ten je lidem z prostějovského regionu dobře znám, už řadu let je totiž skutečnou černou perlou muzea v Čechách pod Kosířem.

Největší smuteční kočár na světě, který můžete vidět ve snímku Marie Terezie, byl vyroben firmou Brožík a syn před zhruba 120 lety. Po dvaceti letech služby skončil ve stodole a zdálo se, že už jej nikdy nikdo nevyužije. Pak ho však objevil Václav Obr, jemuž se i díky spolupráci s dalšími skvělými řemeslníky podařilo kočáru navrátit dávno ztracený lesk. Jeho odhalení v prostorách tehdy nového depozitáře muzea v Čechách pod Kosířem se před devíti lety stalo jednou z nejvýraznějších společenských událostí regionu poslední dekády.

Velká premiéra

Letos v květnu zrenovovaný kočár vůbec poprvé opustil depozitář v Čechách pod Kosířem a na korbě nákladního vozu se vypravil do Kroměříže. V té době tam probíhalo natáčení závěru pětidílného životopisného filmu o Marii Terezii.  „S nápadem na využití kočáru v tomto filmu přišla moje paní Alenka a já s ním původně nesouhlasil. Nebylo vůbec jednoduché vymyslet způsob jeho přepravy a zajistit, že se mu nic nestane. Nakonec jsem rád, že jsem se nechal přesvědčit. Nejenže kočár na lidi od filmu udělal nepopsatelný dojem, navíc se ukázalo, že je nejen krásný, ale že i něco vydrží,“ pochvaloval si Václav Obr.

Všichni se těší

Na Nový rok tak budou moci diváci hltat výsledek. Exkluzivnější vysílací čas byste přitom ve schématu České televize hledali marně. Po diváckém úspěchů čtyř předchozích dílů se ani není moc co divit. Závěr série tak provází velká očekávání. „Volal mi produkční České televize s tím, že dle prvotních ohlasů lidí z branže by pátý díl měl být ze všech nejpovedenější a že se na jeho uvedení už všichni moc těší,“ prozradil Václav Obr.

Šťastné náhody

Smuteční kočár se ve filmu objeví hned ve třech scénách pohřbu významné panovnice, která zásadním způsobem ovlivnila životy našich předků. První z nich se natáčela před kroměřížským zámkem, druhá na náměstí a třetí u zdejšího kostela. Ve všech případech se jednalo o události, v nichž se kromě hlavních hrdinů představily stovky komparzistů v historických kostýmech.

Jednoznačně největší pozornost však na sebe poutal jedinečný kočár, který nakonec bude ve filmu vidět víc, než se původně očekávalo. „Kočár byl po rekonstrukci elektrifikovaný a lampy v něm tedy byly na elektřinu. Nám se však tři roky po jeho odhalení podařilo něco neuvěřitelného! Díky obrovské náhodě jsme objevili původní lampy, které na něm byly, když jej Brožík stavěl. Ty jsme pak zrenovovali tak, že jsme je mohli vzít s sebou do Kroměříže a dát do nich svíce. Filmoví rekvizitáři je pak zapálili, takže detailní záběr na ně se mohl stát součástí filmu,“ připojil Václav Obr vzpomínku na jednu z celé řady šťastných náhod, které jej i díky jeho píli a iniciativě provází celým životem.