Někteří Prostějované hodně těžce nesou zrušené kulturní a společenské akce, které radní byli nuceni vyškrtnout z tradičního prosincového kalendáře. Letos protiepidemická opatření odnesl vánoční jarmark, počet návštěvníků kluziště byl okleštěn, rušila se jedna akce za druhou. Včetně silvestrovského ohňostroje. Světelnou show bychom ale mohli nad Prostějovem vidět alespoň v březnu!

 

Jedinou akcí, při které město pořádalo ohňostroj, byly oslavy výročí založení města. „Nedávno jsme slavili 630 let od povýšení Prostějova na město a silvestrovské slovo, doprovázející tento ohňostroj, bylo tehdy k této události přizpůsobeno,“ vzpomněla si na letní akci náměstkyně prostějovského primátora Milada Sokolová (ODS a nezávislé osobnosti města Prostějov).

Jak Večerníku prozradila, že město v roce 2022 plánuje podobnou monstrózní akci. A ohňostroj by při ní neměl chybět! „Pro příští rok plánujeme oslavy 500 let od položení základního kamene prostějovského zámku významným šlechtickým rodem Pernštejnů. Moc bych si proto přála, ale prozatím jsem to s kolegy neprobírala, abychom při této příležitosti ohňostroj připravili. Kvůli boji s covidem byly bohužel již dva silvestrovské ohňostroje zrušeny. Vždyť pěkný ohňostroj nemusí být vždy jen ten silvestrovský,“ je přesvědčena Sokolová, která Večerník seznámila i s další novinkou, kterou si vyžádal bohužel všudypřítomný koronavirus.

Odložena je totiž další tradiční akce města, která se konala vždy na začátku ledna. Jde o Tradiční městský ples. „Městský ples jsme nechtěli rušit, stejně jako v loňském roce, a proto jsme hledali možnost, jak jej uspořádat v jiném termínu. Nejsme v tom sami. Jak jsem zjistila při zajišťování nového termínu v městském divadle, podobným způsobem chtějí své plesy posunovat i další organizátoři. Pevně proto věřím, že právě březnovým termínem městského plesu odstartují již zmiňované oslavy 500 let Pernštejnů v Prostějově,“ plánuje Milada Sokolová.