Podle Homera Simpsona je pivo příčinou i řešením všech problémů. Podle tohoto zdánlivě paradoxního tvrzení se bohužel řídil i Lukáš V. z Prostějova. Čtyřiačtyřicetiletého muže jedno ospalé nedělní odpoledne v Rozstání zastavila policejní hlídka ve chvíli, kdy vezl na vozíku dřevo pro svoji tchyni.

Vzhledem k tomu, že byl pod vlivem alkoholu, znamenalo to pro něj konečnou. Následně mu reálně hrozila nejen vysoká pokuta, ale také odebrání řidičáku, což pro něj znamenalo velké komplikace v zaměstnání. Své trable se snažil řešit bohužel dosti nešťastně, a sice opět alkoholem. Celá věc se nakonec uplynulé pondělí 20. prosince řešila před prostějovským soudem.

Lukáš V. měl v životě jediný problém se zákonem, když jej před více jak deseti lety policisté přistihli, jak řídí pod vlivem alkoholu. Poté již fungoval zcela normálně, našel si dobře placenou práci strojníka a se svojí partnerkou vychovával dospívajícího syna. Do jeho relativně poklidného života výrazným způsobem zasáhla neděle 12. září, kdy jej v Rozstání opět zastavili policisté. V tu chvíli felicií patřící jeho tchýni táhl vozík, na němž pro ni měl naložené dřevo. V tom by problém určitě nebyl, horší už bylo, že policisté u něj dechovou zkouškou zjistili nejdříve 1,25 a následně 1,18 promile alkoholu. Kromě toho si v autě u přítelkyně zapomněl i řidičák.

„Den předtím jsem na zábavě vypil asi osm dvanáctek a k tomu i nějaké víno. Spát jsem šel asi ve čtyři hodiny ráno. Před jízdou jsem se testoval domácím alkohol testerem, který mi opakovaně ukázal nulu,“ vypověděl Lukáš V., který dle svých slov předpokládal, že by mu soud mohl odpustit čtvrt promile a jeho jednání pak překvalifikovat jako přestupek. 

Pokud tomu tak skutečně bylo, pak se laciný alkohol tester ukázal jako krajně nespolehlivý a jeho úvahy dosti zcestné. „Obžalovaného jsme zastavili zcela namátkově, jeho jízda nebyla ničím podezřelá. Při dechové zkoušce byl znatelně nervózní. Následně jsme mu nabídli možnost odběru krve, ale tu odmítl,“ vypověděl u soudu zasahující policista.

Za to jej prostějovský soud trestním příkazem odsoudil k pokutě 21 000 korun a zákazu řízení na 15 měsíců. On však s tímto trestem nesouhlasil, podal si odpor, a tak muselo být nařízeno hlavní líčení. Ve svém vyjádření přiznal, že situaci po policejní kontrole psychicky nezvládl a začal pít ještě víc než předtím. Po dohodě s rodinou se následně nechal na čtyři měsíce hospitalizovat v protialkoholní léčebně v Kroměříži. Nic z toho mu však nepomohlo, soud mu v pondělí pouze potvrdil původně navržený trest. „Naměřené hodnoty zcela spolehlivě přesáhly jedno promile alkoholu, což je letitá hranice pro rozlišení přestupku a trestného činu. O tom, že by soud měl od této hodnoty odečítat čtvrt promile, nemůže být řeč. V podobných případech se počítá maximálně s pětiprocentní odchylkou měření, což však v tomto případě absolutně nic nemění,“ uzavřel soudce Petr Vrtěl.

Rozsudek dosud není pravomocný, obžalovaný si po poradě se svým advokátem nechal lhůtu pro možnost odvolání. Mnoho šancí v něm však mít nebude, jedinou změnu tedy pro něj nakonec bude představovat fakt, že bude muset svého právního zástupce zaplatit.