Parkování v centru Konice je už řadu let v tomto městě tématem číslo jedna. Před více jak rokem zde proběhla zásadní systémová změna, kdy se z téměř celého náměstí stalo parkoviště.

Už nyní se však chystají ještě výraznější zásahy. V nové koncepci rekonstruovaného náměstí se již nepočítá s parkováním před objektem prodejny Jednoty. Parkoviště by se odsud mělo přesunout do dolní části náměstí, kde v těchto chvílích roste zeleň. To si vyžádá i další změny, v budoucnu by tak mělo přibýt další parkoviště ve dvoře areálu prodejny.

Už notnou řádku let se v Konici chystá veskrze potřebná rekonstrukce hlavního náměstí. Ta už konečně nabývá konkrétnější obrysy. V tuto chvíli je jasné, že se po ní zcela změní využití prostoru před budovou zdejší radnice a prodejny Jednoty. Stávající parkoviště by se mělo posunout níž do dolní části náměstí, kde je nyní zeleň. Na to samozřejmě musel reagovat provozovatel obchodu, který si přál logicky zachovat vyhrazená místa pro vozy svých zákazníků.

Původní plán, že si vybuduje vlastní parkoviště ve dvoře svého areálu, padl. Nakonec Jednota navrhla městu, že od něj odkoupí osm míst pro stání vedle prodejny. Konkrétně se jedná o parkoviště ve Vrchlického ulici, která vede od bývalé sokolovny a ústí právě na náměstí. Na oplátku městu nabídla ocelový přístřešek a prostor pod ním a také zatravněný prostor za prodejnou. Naopak vyasfaltovaná část dvora by měla zůstat v majetku Jednoty.

V rozhlehlém a ohrazeném areálu chce Konice vybudovat dvacet až třicet nových parkovacích míst. Po vzájemné směně bude město muset doplatit zhruba 350 000 korun. „Zastupitelstvo se rozhodlo tento návrh schválit. Záměrem města je vybudovat vjezd a zřídit veřejné parkoviště bez poplatku za parkování. Parkování by tu tedy mělo být pro všechny zdarma, je ale možné, že si budou chtít vyhradit parkovací místo lidé, kteří si v ulici E. Beneše koupí byt. V těchto případech předpokládáme zpoplatnění vyhrazeného místa,“ potvrdil starosta Konice Michal Obrusník s tím, že parkoviště by mělo vzniknout zhruba do pěti let.

V této souvislosti Večerník zajímalo, jak to vypadá s vybudováním dalšího parkoviště v centru Konice? To by mělo vzniknout u plánované prodejny CBA, jež by měla nahradit zbouraný objekt někdejší Kožetvorby v dolní části hlavního náměstí. Zde by mělo vzniknout 20 parkovacích míst pro zákazníky prodejny a 10 míst pro nájemníky bytů situovaných do patra polyfunkčního domu. „Společnost CBA stále aktivně připravuje projekt pro získání stavebního povolení, které však dosud nezískala,“ reagoval na náš dotaz konický starosta Michal Obrusník.