Říká se, že boží mlýny melou. Ale v tomto případě si dávají opravdu na čas. Už je tomu dlouhých 21 let, co zcela beze stopy zmizela tehdy pětačtyřicetiletá Lenka Gambová. Její dcera Lucie Gambová před osmi lety v pořadu Na stopě na ČT otevřeně promluvila o tom, že její otec Radek ví o smrti maminky víc, než kdy přiznal.

Většina lidí z okolí nešťastné rodiny s její verzí souhlasila. Bohužel tělo zmizelé Lenky Gambové se nikdy nenašlo. Jediný, kdo mohl do případu vnést světlo, byl Jan Lutonský. Bývalý nejbližší přítel Radka Gamby se po propuštění z vězení vrátil do Prostějova. Kolem celé záležitosti však mlžil a navzdory slibům nic konkrétního neřekl. A to ani Lucii Gambové, s níž se Večerníku nedávno podařilo spojit, přestože mladá žena nyní žije v Barceloně. I kvůli tomu dávný STÍN MINULOSTI dodnes nezmizel a pronásleduje všechny zúčastněné. 

Lenka Gambová pracovala dlouhá léta v Oděvním podniku Prostějov. Pohledná pětačtyřicetiletá žena zmizela na přelomu května a června 1999. V té době bylo její dceři Lucii 12 let. Její manžel Radek podnikal a spolu s Lenkou vlastnili několik obchodů s oblečením či prodávali grilovaná kuřata. Dařilo se jim, utěšeně bohatli, koupili mlýn v Mostkovicích a patřili mezi prostějovskou smetánku. Jinak spořivý Radek Gamba peníze utrácel hlavně za svoji velkou slabost, kterou vždy byly ženy...

Lenka Gambová na manželovy opakované nevěry přišla. Podle dcery Lucie se s ním chtěla rozvést. Kromě manželství a dětí však Lenku a Radka Gambovi spojovalo i zmíněné podnikání. Na něm si zejména muž hodně zakládal, často se zmiňoval o tom, že peníze do rozjezdu získal tvrdou prací v dolech. Muselo mu být přitom jasné, že po rozvodu by o podstatnou část majetku přišel. Dle celé řady svědků mu jeho žena vyhrožovala, že přijde o všechno, a ještě ho zavřou...

Zmizení nahlásil až po 15 dnech

 Jednoho květnového dne vzal Radek Gamba svoji dvanáctiletou dceru Lucii a o rok staršího syna Tomáše na víkend na motorkářský sraz. Byl to jeden z mála okamžiků, kdy byly obě děti tak dlouho bez mámy. V té době rozhodně netušily, že už to bude navždy. Obě si však na rozdíl od jejich otce dobře pamatují, jak jim při odjezdu mávala ze dveří jejich domu. „Jsem přesvědčena, že táta o zmizení mámy hodně ví. Věděla jsem od ní všechno, protože mi všechno říkala. I to, že se chce rozvádět. Už to měla všechno zorganizované. Divné je také to, že táta její zmizení nahlásil až po patnácti dnech. To mi rozhodně nepřijde normální, že ji nehledal hned,“ vyjádřila se už před lety Lucie.

Další ranou pro obě děti bylo, když Radek Gamba začal s jednou ze svých milenek žít. Bylo to tak měsíc poté, co Lenka zmizela. Přitom se pořád vlastně nevědělo, kde je a jestli se brzy nevrátí. Na okolí to působilo hodně zvláštně. Obě děti se s otcem rozešly ve zlém a brzy s ním přerušily veškeré kontakty. Zatímco syn Tomáš živořil na okraji společnosti, podnikavá dcera Lucie se vydala do světa. Po několikaletém pobytu na Kanárských ostrovech se letos v létě přesunula do Barcelony.  

Sám Radek Gamba v otevřeném rozhovoru pro Večerník spekuloval o tom, že jeho žena zmizela i s milionem korun. Dle něj to mohlo být do Tuniska, kde byla na dovolené. Zároveň však popíral, že by se s ním chtěla někdy rozvést. Přitom bylo minimálně zvláštní, že si přesně nepamatoval na to, kdy svoji ženu vlastně viděl naposledy, přestože se jej na to policisté několikrát ptali.

Lutonský sliboval, ale nic neřekl

Jediným, kdo mohl vnést světlo do celého případu, byl Jan Lutonský. Hovořilo se o tom, že kvůli rozkmotření by mohl Radka Gambu vydírat o peníze. „Dobře si pamatuju, jak pár měsíců od zmizení mé maminky přišel k nám domů s mým otcem. Byli opilí a radovali se. Žiju dlouhodobě v zahraničí, ale podařilo se mi s ním hovořit po telefonu. To mi nechtěl nic říct, že prý jen osobně. Jenže když jsem přiletěla, měl spoustu výmluv, přestože jsem byla v Česku deset dní. Jsem přesvědčena, že pan Lutonský stejně jako můj otec ví víc, než policistům řekli,“ potvrdila Večerníku nedávno Lucie Gambová, s níž se nám podařilo do Španělska spojit díky sociálním sítím.

Bohužel po 20 letech je případ promlčen a fotografie Lenky Gambové byla po dvou dekádách stažena z databáze policejního pátrání. Aktéři celého případu však stále žijí a dá se s celkem jistotou říci, že na 21 let staré události dodnes vzpomínají a pronásledují je jako skutečný STÍN MINULOSTI.