Začátek prosince byl v Konici každoročně ve znamení zahájení provozu na zdejším kluzišti nacházejícím se ve víceúčelové hale. Loni byla tato tradice kvůli covidu přerušena a nejinak je tomu bohužel i letos. Za vším stojí covid a nepříliš přehledná vládní nařízení v boji s ním.

O tom, zda se provoz na oblíbeném kluzišti v Konici rozjede, či nikoliv, se rozhodovalo až do poslední chvíle. „Přestože zahájení provozu po téměř dvou letech odstávky by bylo spojeno s nemalými finančními náklady, byli jsme připraveni se do toho pustit. Jenže na přelomu listopadu a prosince nevypadala covidová situace příliš dobře a nejasná vládní pravidla vše ještě komplikovala. Nakonec jsme upřednostnili zmenšení rizik nákazy a rozhodli rozjezd kluziště opět odložit,“ vysvětlil starosta Konice Michal Obrusník, kterého se Večerník zeptal, zda existuje šance, že bude provoz na sportovišti v dohledné době zahájen. „Přestože je nyní epidemie na ústupu, trvalo by nám zhruba dva týdny, než bychom kluziště dali do funkčního provozu. A vzhledem k tomu, že předpovědi epidemické situace kvůli covidové mutaci omikron nevěstí nic dobrého, tak už zřejmě budeme muset kluziště pro tuto sezónu oželet,“ odpověděl Obrusník.

Oprava je nezbytná

Takzvaná víceúčelová hala byla v Konici postavena v roce 2006. Od té doby pravidelně po tři měsíce fungovala jako kluziště, po zbytek roku zela prázdnotou. Její technický stav není po 15 letech od vzniku vůbec dobrý. Vedení města se proto nedávno rozhodlo pro její kompletní obnovu a rozšíření. Objekt by pak po celý rok měli využívat členové sportovních spolků, žáci a studenti nedaleké školy, ale i další občané Konice a okolních obcí. Náklady na realizaci projektu se odhadují na 24 milionů korun, město v této souvislosti žádá o dotace. Pokud je dostane, chce se do stavby pustit už v tomto roce.