Rasismus vyvolává v současnosti silné reakce. Stejně jako kampaně, které na něj mají upozorňovat. Třeba Black live matters.

U někoho jejich akce vzbuzují posměch, je ale zároveň řada lidí, a to i v Česku, kteří rasismus zažijí na vlastní kůži. Příkladem je Prostějovan Daniel Valdez. Exotický vzhled se u něj podle jeho slov na podzim stal překážkou pro vstup do disco klubu..

Tohle by se stávat nemělo! Přestože se společnost stále tváří, že s rasismem se bojuje, nedaří se to. Je totiž všudypřítomný mezi námi a někteří se svých předsudků prostě nechtějí vzdát. Jeden nepříjemný zážitek má za sebou fotbalista Čechovic.

„Byl jsem jednu sobotu s kamarády v práci. Měli jsme náročnou směnu, a tak jsme si říkali, že by to chtělo nějaké odreagování. Přijela za námi i moje tehdejší přítelkyně, tak jsme se rozhodli jít do klubu DCM v Prostějově,“ popisuje začátek večera, který měl být zábavným a plným pohody.

Věci se však vyvinuly jinak. Hned u vchodu jej totiž čekalo nepříjemné překvapení. „Už jsme stáli u vstupu a chtěli si zaplatit vstupné. Kamaráda a kolegu, který stál přede mnou, nepustili, protože mu nebylo osmnáct let. Šel jsem tedy na řadu já, ukázal jsem občanku a jeden ze členů security u vchodu na mě: „Já se omlouvám, ale nevím, jak vám to mám říct.“ A já ne něj: „Co nevíte?“ A on: „Já se moc omlouvám, ale šéf nám nařídil, že nemáme dovnitř pouštět nikoho tmavé pleti,“ popsal nepříjemné okamžiky Daniel Valdez. Zastání se nedočkal ani od dalších pracovníků klubu. „Čekal jsem na šéfa, místo něj přišel nějaký člen ochranky, provozní tam prý zrovna nebyl. Už na schodech zařval: „Co je tady za problém?!“ Následná situace byla podle jeho slov silně vyhrocená. Ochranka se podle něj začala odvolávat na to, že mladík nemá klubové členství. Zatímco lidé venku protestovali, sám Valdez se do klubu nedostal.

Dlouho podle vlastních slov přemýšlel, zda a jak incident řešit. Nakonec se rozhodl do věci nezatahovat právníky. „Měl jsem strašný vztek, chtěl jsem buď řvát, brečet, nebo něco rozbít,“ svěřil se se svými pocity krátce po incidentu. K němu došlo již v polovině září minulého roku. K uveřejnění dochází mnohem později, prvně totiž Valdez s okolím zvažoval, že se obrátí na právníky. Nakonec se věc rozhodl řešit upozorněním na to, jak může rasismus vypadat a jak se cítí jeho oběť.

Večerník požádal o reakci na celou situaci i uvedený podnik, do kterého se mladík měl „nehodit“. Odpověď ani po více než měsíci a opakované žádosti od vedení DCM Morava v Olomoucké ulici neobdržel.