O tom, že v Určicích řeší, co s bývalými budovami mateřské školy, jsme vás informovali již v průběhu loňského roku, kdy měli v první fázi možnost projevit svůj názor občané a vybírali ze tří variant, případně mohli navrhnout další. Místní se v drtivé většině přiklonili pro třetí z předložených možností, tedy demolici obou objektů a výstavbu parku. Stejného názoru bylo i poslední zastupitelstvo roku 2021, jež jednomyslně odhlasovalo tuto variantu.

 

Nyní má tak obec za úkol zajistit všechna potřebná povolení a z následného výběrového řízení vybrat firmu, která tuto revitalizaci provede. V první fázi se vybíralo ze tří variant. Dvěma vévodila výstavba bytů. V první by se jednalo o rekonstrukci obou budov na sociální, případně byty pro seniory. Ve druhé variantě by rekonstrukcí prošla pouze první budova a druhá by byla zdemolována. Nakonec ale jednoznačně zvítězila kompletní demolice a vybudování parku. „Stejně jako v rámci hlasování občanů, kteří byli nejčastěji pro třetí variantu, a sice demolici obou objektů a vybudování parku, zvítězila tato varianta jednohlasně i na posledním zastupitelstvu v roce 2021. Zastupitelstvo tak pověřilo radu obce vyprojektováním a přípravou všech věcí okolo. Budeme se tak snažit získat všechna povolení, co nejrychleji to bude možné, a revitalizovat tento areál pro naše občany,“ potvrdil starosta Určic Petr Kouřil. 

V rámci revitalizace by se však mělo jednat také o další části veřejného prostranství, nejen budovy školky. Práce by se měly týkat i budovy nad obecním úřadem a v okolí kostela, kde by tak mohla také přibýt zeleň. „Chceme takto využít projektu na revitalizace veřejného prostranství, které stát dotuje, a za zvýhodněné finance zkrášlit naši obec. Kromě školky se tak chceme zaměřit i na další dvě budovy,“ doplnil starosta.