Kácení dvou lip na Husově náměstí opět vzbudilo pozornost lidí z Prostějova. U některých také vyvolalo negativní emoce. I z tohoto důvodů jsme se rozhodli zjistit, proč ke kácení došlo a zda za padlé stromy bude vysazena náhrada.

Dva vzrostlé stromy na Husově náměstí skončily na zemi v pátek 7. ledna. Někteří z přihlížejících byli přesvědčeni, že kácení nebylo namístě, neboť se v tomto případě dle nich jednalo o zdravé stromy. Argumentovali přitom stavem kmene. „K zemi jdou staré zdravé stromy a nově zasazené hynou,“ vyjádřila se jedna z Prostějovanek.

Laický pohled na věc se však v tomto případě zásadně rozcházel s tím odborným. „Kácení bylo provedeno na základě kontroly odbornou arboristickou firmou, která vyhodnotila, že došlo k výraznému zhoršení zdravotního stavu stromů,“ vysvětlil pro Večerník první náměstek prostějovského primátora Jiří Pospíšil s tím, že kácení bylo schváleno odborem životního prostředí (OŽP). „Dřeviny měly výrazně sníženou vitalitu, zhoršenou stabilitu a výrazně prosychaly. Měly též silné suché větve v koruně, infekci kosterního větvení i kmene a dutiny ve kmeni. Dřeviny byly neperspektivní a na stanovišti již neplnily svůj technický a funkční význam,“ ocitoval Pospíšil z rozhodnutí OŽP, které koncem loňského roku vydalo celkem 40 rozhodnutí o povolení ke kácení.

Nás především zajímalo, zda pokácené stromy budou nahrazeny novými. „Náhradní výsadba dvou listnatých stromů by měla proběhnout letos na podzim,“ reagoval Jiří Pospíšil.

Často i ostré negativní reakce na kácení jakéhokoliv množství stromů se v Prostějově objevují se železnou pravidelností. „Nebylo by od věci dva týdny před kácením přitlouct na stromy papír, který by vysvětlil, proč se má daný strom kácet, aby to všem bylo jasné,“ poznamenal v této souvislosti prostějovský opoziční zastupitel Jan Navrátil.