Mají toho na svědomí celkem dost. Do některých krádeží se pustili společně, jinde byli naopak sami či zase pouze ve dvou. Jisté je, že všichni tři se dobře znají a svůj život si nedokáží představit bez pervitinu. Uplynulé úterý se u prostějovského soudu po čase opět sešli Michal Jurečka s Lukášem Hudečkem a Michaelou Zelinovou. Kromě přechovávání drog byli obviněni zejména z četných krádeží.


Nejzkušenějším z celé trojice byl Michal Jurečka, který po sérii krádeží nakonec jako jediný skončil ve vazbě. Nelze se divit, ostatně v jeho rejstříku trestů se „skví“ už deset záznamů. Mladý muž byl z vězení naposledy propuštěn v létě 2018. Následně se pokusil žít normálním životem. Nějaký čas pracoval jako řidič nákladního auta a s partnerkou si pronajal dům. Nicméně moc dlouho mu to nevydrželo. Velmi záhy se vrátil k drogám, což zásadním způsobem ovlivnilo i jeho pracovní morálku. Nakonec přišel i o řidičák. V zaměstnání tak skončil, a když mu začaly docházet peníze, začal to řešit krádežemi.
Druhým do zlodějské party byl Lukáš Hudeček, který žije s rodiči v Želči. Právě jeho rodiče se nyní snaží uhradit škodu, kterou krádežemi napáchal. Se dvěma záznamy v trestním rejstříku se ve světě zločinu zatím spíše rozkoukává. K těmto dvěma se ve dvou případech připojila také Michaela Zelinová, která v té době chodila právě s Hudečkem. Dosud netrestaná a v současné době zaměstnaná žena má velkou naději, že si na rozdíl od svých parťáků nebude muset trest odsedět ve vězení. Její problém s pervitinem, s nímž se už potýká dlouhých sedm let, to ovšem nevyřeší… „Při domovních prohlídkách byly u všech tří obžalovaných zajištěny drogy,“ uvedla soudkyně Adéla Pluskalová.
Všichni tři se k drtivé většině činů, z nichž byli obžalovaní, přiznali a souhlasili s uzavřením dohody o vině. Týkalo se to i jejich společného nájezdu do areálu firmy zabývající se opravou vojenské radiotechniky v Horce nad Moravou. Jedinou výjimkou nakonec zůstala krádež lodních motorů z buňky umístěné v prostoru Za Kosteleckou ulicí. Z ní byl obžalován Lukáš Hudeček, ten však v tomto bodě vinu popíral.
Poškozenému majiteli se motory podařilo objevit v jedné z prostějovských sběren, kam byly prodány za výkupní hodnotu hliníku. „Byly už rozbité a nefunkční. Navzdory kamerovému systému a záznamech o lidech, kteří je do sběrny přinesli, prý nebylo možné přesvědčivě odhalit zloděje,“ posteskl si u soudu poškozený muž, který sám způsobenou škodu vyčíslil na 75,5 tisíce korun.
Rozsudek v celé věci dosud nepadl, vynesen bude na odročeném hlavním líčení, které se bude konat 25. února.