Rány jako z děla vystrašily obyvatele Majakovského ulice ve Vrahovicích. V pátek před devatenáctou hodinou se k neudržovanému rodinnému domu u zdejšího kostela sjely tři jednotky hasičů.

Uvnitř postupně explodovaly minimálně tři „bomby“ s propan-butanovou náplní. Majiteli domu se naštěstí nic nestalo, ovšem hasičům i policii bude mít určitě co vysvětlovat. Právě podle hasičů je příčinou požáru domu ve Vrahovicích nedbalost či přinejmenším neopatrnost. Po uhašení požáru hlídali dům dlouhé hodiny strážníci městské policie, navíc pracovníci technických služeb museli přijet prosolit vozovku před domem, na které po hasebních pracích vznikla pořádná ledovka.

Operační středisko Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje v pátek 21. ledna večer k místu vyslalo profesionální jednotku stanice Prostějov a také dobrovolné jednotky z Vrahovic a Žešova. „Plameny zachvátily tři místnosti v přízemní bytové části. Včasným zásahem se požár do dalších prostor domu nerozšířil. V průběhu zásahu z postižených míst hasiči vynesli několik tlakových lahví, některé po předchozí explozi. Činnost s postupným vynášením různého požárem zasaženého materiálu zabrala delší časový rámec, po zhruba dalších dvou hodinách hasiči provedli důkladný závěrečný průzkum s vyloučením možných skrytých ohnisek a předali požářiště k dohledu kolegům z městské policie. K součinnosti jsme také v závěru požádali správce komunikace o pomoc s odstraněním zledovatělé vrstvy na komunikaci vlivem hasebního zásahu,“ popsal Zdeněk Hošák, tiskový mluvčí HZS Olomouckého kraje. „Co stojí za příčinou vzniku požáru, je aktuálně v šetření, není zde vyloučena nedbalost či neopatrná manipulace s otevřeným ohněm. Výše škody nepřesáhne částku jednoho milionu korun. Vše se naštěstí pro majitele obešlo bez zranění,“ dodal ještě mluvčí krajských hasičů Zdeněk Hošák.    

Požár a hlavně exploze tlakových lahví vystrašily místní obyvatele. „Vůbec jsem netušila, že ten dům někdo obývá. Chodí tam občas nějaký pán a na všechny působí spíš jako bezdomovec. Ten barák je neudržovaný,“ sdělila jedna ze sousedek, která sledovala záchranné práce hasičů. „Dalo se to čekat, ten chlap tu občas přespával. Myslím, že je v domě odpojena elektřina. Proto si topil plynem,“ dodala další z přihlížejících.

Majitel ale každopádně přišel o střechu nad hlavou, na což už během pátečního večera zareagovalo vedení města. „Buďme rádi, že se mu nic nestalo. Pánovi jsme zajistili náhradní ubytování,“ potvrdil Jiří Rozehnal, náměstek primátora Prostějova.

Policie se k případu vrahovického požáru bohužel nijak nevyjádřila, ale společně s hasiči nyní prověřuje okolnosti celého případu.