Večerník vám na dnešní tradiční dvoustraně přináší druhé ohlédnutí za působením hokejistů LHK Jestřábi Prostějov v Chance lize mužů ČR 2021/2022. Stejně jako loni přichází řada na vyhodnocení rubrik, další exkluzivní rozhovor či publicistiku, nechybí pár zajímavých čísel a také abecední resumé.

A jako ABSENCE. Proti loňsku žádná změna. Ne hráči na ledě, ale často spíše ti, kteří na něm chyběli, dělali výsledky zápasů. Prostějovu dlouhodoběji chyběl například Staněk, Zajíc, Jiránek či Dubský, který toho odehrál minimum. Rozsáhlá marodka tým trápila téměř pořád.

B jako BODY. Jestřábi jich zvládli 77, což je velice solidní porce. Málem to ale nestačilo. O posunu do vyřazovací části totiž rozhodovaly poslední dva zápasy. Prostějov je zvládl a zároveň ukázal, jak tenká je linie mezi úspěchem nebo neúspěchem.

C jako CENTR. Tento post se nějakou dobu úplně nedařilo obsadit. A tak na něm hrála taky křídla. Pak ale přišel z Kladna Marek Račuk. A vše bylo jinak. Navrátilec bodoval, tvořil hru, stal se hlavním nahrávačem týmu. Jeho pozdější zranění ve vyřazovací části bylo velkou ranou.

D jako DERBY. Jestřábi jich měli hned několik – se Šumperkem, s Havířovem, ale ta nejdůležitější s Přerovem byla památná. Prostějov měl po deseti letech s hlavním rivalem pozitivní bilanci. Zubry porazil ve velké hokejové bitvě hned dvakrát. Konečně.

E jako ENERGIE. Měli ji týmu dodat mladí hráči jako třeba Šimon Jelínek a Jan Štefka. A z velké části tomu tak bylo. Mladíci lítali po ledě, dokázali soupeře ubruslit. A vytvořit prostor pro zkušenější hráče a jejich šance a góly.

F jako FLUKTUACE. V některých ročnících Jestřábi protočili ohromné množství hráčů. Ti se tak pořádně neznali, o sehranosti nemohla být ani řeč. Letos to bylo jiné. Realizační tým vsadil na stabilitu kádru, která byla příkladná. Během sezóny se uskutečnily jen dva odchody a stejný počet příchodů.

G jako GÓLY. Hokejisté Prostějova je stříleli v této sezóně ve velice slušném množství. V průměru dávali více než tři branky na zápas, měli čtvrtý nejvyšší počet vstřelených branek v celé soutěži. Ne nadarmo trenéři před sezónou říkali, že tým je spíše ofenzivně laděný.

H jako HUBÁČEK. Není to tak dlouho, co na prostějovské střídačce stálo velké hokejové jméno Jiří Vykoukal. V této sezóně se to klubu povedlo znovu, jako skills kouče angažoval Petra Hubáčka, mistra světa 2010 a někdejšího vynikajícího útočníka.

CH jako CHOROBA. Z Litoměřic si odvezli nepříjemnou chorobu mnozí hráči Jestřábů. Ti pak následně buď nehráli, nebo hráli jen na půl plynu. Zdravotní indispozice pak pořádně zmenšily naděje Prostějova v semifinále play-off.

I jako ICE-TIME. Tedy pobyt na ledě. Zejména obránci se vesměs nenudili a měli ohromnou porci minut. Často přes dvacet minut na zápas. Speciálně v play-off jednoduše nebylo dost hráčů, a tak vytíženost beků i útočníků významně rostla.

J jako JÁCHYM. Možná si vzpomenete, že před časem dres Jestřábů oblékali bratři Jandusové. Nyní se opět v Prostějově sešla sourozenecká dvojice. Miloslav a Tomáš Jáchymové přitom oba patřili mezi opory, i když každý na opačné straně kluziště.

K jako KRIZE. I ta Jestřáby tu a tam postihovala. Výkonnostní i výsledková. Nejvýraznější proběhla na přelomu prosince a ledna. Tým tehdy prohrál z osmi zápasů sedm a omluvit se tehdejší propad nedal ani poměrně těžkým losem.

L jako LOUČENÍ. Ohromné množství hráčů odešlo před sezónou z týmu. Chlán, Hrníčko, Gago, Drtil nebo Žálčík… Seznam čítal skoro dvě desítky jmen. Masivní exodus se přitom u Jestřábů nekonal poprvé.

M jako MARODKA. Ta psala hodně příběhů. Během play-off byli hráči na kapačkách, v základní části dlouhodobě chyběl Dubský se Staňkem. Právě s marodkou se potýkal trenérský štáb ve velkém, a kromě období těsně před play-off fakticky celou sezónu.

N jako NÁVRAT. Občas se říkalo, že se hokejisté do Prostějova vrací neradi. Tentokrát jich ale hned několik našlo na Hané ztracenou formu. Příkladem může být Jan Kloz, který doslova zazářil. Dobrou sezónu ale za sebou mají i další navrátilci Martin Novák, Jan Rudovský, Marek Švec, nebo v neposlední řadě již zmíněný Marek Račuk.

O jako ODCHOVANCI. V tomto směru nebyl Prostějov kdovíjak úspěšný. V týmu působili jen tři – Petr Krejčí, Michal Janeček a Marek Micka. Pouze první jmenovaný ale získal významnější roli v týmu. Prostějovská stopa v  týmu Jestřábů je tak i nadále zkrátka nízká...

P jako PŘESILOVKY. Hlavní zbraň Jestřábů. Jednoznačně. Zhruba do poloviny základní části byli v tomto ohledu i nejlepší v soutěži. Poté trochu produktivita polevila, přesto ale patřila k nejlepším v Chance lize.

Q jako QUEST. Neboli taky úkol. Ten byl jasný – udělat úspěch. Jestřábi na úspěch čekají od roku 2019, na výrazný ale ještě mnohem déle. Po sezóně si ale prostějovští hokejisté mohou říct, že byl úkol splněn.

R jako RÁMUS. Ten se opět prostějovským fanouškům dařil – v dobrém. Jestřábi měli (nejen) na domácích zápasech velice pěknou a hlučnou podporu. A zejména vyřazovací část přinesla perfektní kulisu a mimořádně hlasité fandění.

S jako SEMIFINÁLE. Byl to největší úspěch Prostějova od žlutomodré síly, kdy tým HC došel v ročníku 2002/2003 přes památnou sérii s Mladou Boleslaví do semifinále, kde padl s Kladnem. A taky splnění předsezónního cíle. Semifinále je rozhodně to, na co se bude v hokejovém městě ještě dlouho vzpomínat. Právem.

T jako TOTTER. Kouč Prostějova byl spolu se zbytkem realizačního týmu důležitou součástí cesty k úspěchu. Jeho touha po kvalitní hře, větším tlaku do brány i efektivitě nakonec přinesla týmový úspěch.

U jako ÚZKÝ. Řeč je o kádru Prostějova. Na jednu stranu do něj trenéři během sezóny moc nesahali, snažili se, aby se hráči spíše sehráli. Na straně druhé však chyběli dva tři hráči navíc. Zejména do obrany. Projevilo se to zejména v samém závěru sezóny.

V jako VENEK. Právě na cizích kolbištích se Prostějovu dařilo mnohem více než před vlastními diváky. Zpočátku měl tým třeba fascinující sedmizápasovou šňůru výher z venkovních kluzišť, a i ve druhé polovině ročníku dokázal body venku pořád uhrávat.

W jako WINS. Nebo také výhry. Jestřábi jich v základní části měli dohromady 25. Ovládli tak zhruba polovinu zápasů, do kterých nastoupili. Přesně poloviční měli úspěšnost i v zápasech play-off.

X jako KONEC. Že to neladí? Ale kdeže, X totiž skutečně v tomto případě signalizuje konec, konec v klubu i konec kariéry. Konkrétně Adama Havlíka. Jednatřicetiletý univerzál se rozhodl dát přednost rodině. A změnit životní náplň. Hodně štěstí do nové etapy!

Y jako YES. Takto zařvat si mohli hokejisté a fanoušci mnohokrát. Největší nadšení bylo po čtvrtfinále, které bylo dosud nepřekonatelnou překážkou. Nadšení po postupu proto bylo pochopitelně velké.

Z jako ZMĚNY. Přijdou po sezóně? Nepřijdou? Jaké případně? Zatím je ticho po pěšině. Nebo snad ticho před bouří? Kdoví. Třeba ale je období, kdy se vyměnila polovina týmu, minulostí a vedení klubu „jen“ ladí nové kontrakty pro borce z úspěšného souboru.