V tradičním termínu druhého týdne grandslamové Paříže proběhne od 29. května do 4. června na prostějovských kurtech antukový challenger UniCredit Czech Open 2022, který je už hodně dlouho největším mužským turnajem na území České republiky. K radosti všech nebudou podnik provázet žádná omezení.

V nabité startovní listině, která je zatím předběžná, figurují dřívější šampioni Španěl Pablo Andújar a Argentinec Federico Coria, Slováci Alex Molčan, Norbert Gombos, Andrej Martin a Filip Horanský, Češi Jiří Lehečka, Zdeněk Kolář, Tomáš Macháč, Vít Kopřiva, Dalibor Svrčina a také trojnásobný vítěz Jiří Veselý, který jako jediný má šanci stát se čtyřnásobným turnajovým šampionem. Radek Štěpánek a Jan Hájek, kteří také třikrát zvedli pohár nad hlavu, už skončili s aktivní kariérou.

Pole je velice silné. Turnaje se zúčastní všichni daviscupoví hráči z Česka a Slovenska. Ze zahraničí dorazí vedle obhájce titulu Corii také další bývalý vítěz Pablo Andújar. Do hlavní soutěže jsou tři volné karty, čtyři do kvalifikace, je tedy prostor pro další zajímavé české a slovenské hráče,“ uvedla ředitelka UniCredit Czech Open Petra Černošková s tím, že oficiální uzávěrka přihlášek je 20. května.

Na scénu po čtyřech letech v pozici titulárního partnera vstupuje bankovní dům UniCredit Bank. „Spojení Czech Open a UniCredit Bank vnímám kladně, určitě chceme podporovat i v této složité době sport. Pro nás je to prestižní spojení tenisového sportu s naší značkou a věřím, že to bude i divácky velmi zajímavé, v rámci České republiky nabídne zajímavý tenisový svátek. Naše banka je vzpomínkou na federální časy, jako jedna z bank působíme na obou trzích, a to jak v Česku, tak na Slovensku. Z tohoto pohledu je toto spojení a možnost vidět soutěžit nejlepší české a slovenské tenisty, vše do tenisového příběhu skvěle zapadá,“ prohlásil Jakub Dusílek, předseda představenstva a generální ředitel UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia.

Návrat UniCredit Bank potěšil také šéfa prostějovského tenisu Miroslava Černoška. „Téměř všechny tenisové roky jsem prožil se Živnostenskou bankou, později s Unicredit Bank. Jsem rád, že jsme se vrátili k názvu UniCredit Czech Open. Turnaje se zúčastní vedle zajímavých zahraničních hvězd představitelé slovenského a českého daviscupového týmu, a to je vzhledem k působení UniCredit Bank v obou republikách určitě zajímavé,“ vyjádřil se Černošek a radost má také trojnásobný vítěz Jiří Veselý. „Všechny tituly jsem vyhrál snad pod nimi, takže věřím, že mi to opět přinese štěstí,“ poznamenal s úsměvem nejlepší český tenista.

Po dvou ročnících ovlivněných pandemií covidu-19 pořadatelé s radostí vyhlížejí letošní vydání turnaje, které by se mělo by se uskutečnit bez jakýchkoliv omezení. Kvalifikace, které se zúčastní čtyřiadvacet hráčů, z nichž postoupí šestka, začne 29. května. O den později odstartuje hlavní soutěž, v úterý 31. května by měl být nejnabitější program, jelikož začíná čtyřhra. Deblová soutěž vyvrcholí už v pátek 3. června, singlové finále je na programu v sobotu 4. června od 11 hodin. Na vítěze letošního ročníku, dotovaného částkou 90 280 eur, čeká 100 bodů do žebříčku. „Jsem ráda, že se můžeme vrátit ke všem doprovodným akcím i k plným tribunám a že můžeme pozvat fanoušky,“ těší Petru Černoškovou, která je v roli turnajové ředitelky už po čtyřiadvacáté Doprovodný program zahrnuje také tradiční Dětský den UniCredit Bank na prostějovském náměstí, uskuteční se 1. června. Diváci budou mít do areálu volný vstup.

PROSTĚJOVSKÝ Večerník připravuje u příležitosti tohoto turnaje tradiční speciál, který se bude věnovat i úspěšné mládeži TK Agrofert. Příloha bude součástí tištěného vydání a seženete ji snadno i během turnaje UCO přímo v areálu NTC Morava Za Kosteleckou ulicí.