Navzdory zápasově nabitému programu volejbalistky VK Prostějov U22 uspěly, když vyhrály turnaj 2. kola extraligy ČR 2022/2023 dané věkové kategorie ve skupině C o 7. až 9. místo. A tím se pro příští dějství posunuly do druhé výkonnostní trojice.

Mladé Hanačky to přitom neměly vůbec jednoduché, neboť většina hráček patřící do týmu absolvovala bezprostředně před kláním do dvaadvaceti let hned dva duely 1. ligy žen proti Žižkovu. „Naštěstí se nám podařilo domluvit se soupeři, že sobotní utkání s Uherským Hradištěm odehrajeme u nás doma v Národním sportovním centru, ne v Praze. Za vstřícnost děkujeme pořádajícímu klubu druhého kola Lvi Praha a také Hradišti,“ zdůraznil trenér prostějovského družstva Zdeněk Sklenář.

Proti slováckému výběru využily jeho mladé svěřenkyně výhodu domácího prostředí k důležitému triumfu 3:1 (27, 3, -20, 23), přičemž zaujal neuvěřitelný výsledek druhé sady 25:3! „I tohle se ve volejbale někdy stane, ale jinak byl zápas hodně vyrovnaný a těžký. Výhru jsme museli přes únavu vydřít,“ poukázal Sklenář.

Totéž platilo pro nedělní mač v české metropoli, kde tamní celek Lvi marně kousal a nakonec VK podlehl 0:3 (-23, -23, -22). „Ve všech třech setech jsme však dost výrazně ztráceli, nevypadalo to s námi dobře. Jenže holky se už naučily lépe zvládat krizové situace a dokážou opakovaně otáčet nepříznivý průběh, aniž by cokoliv zabalily. Jsou velice bojovné, toho si cením,“ potěšilo kouče.

V aktuálním pořadí nejvyšší tuzemské soutěže U22 zůstalo vékáčko osmé, leč s jasným výhledem tabulkového posunu výš. „Věřil jsem, že určitě budeme mít na to se pohybovat mezi nejlepší osmičkou, tím postoupit do závěrečného play-off. Což zatím potvrzujeme, výkonnostně podle mě patříme na nějaké šesté nebo sedmé místo,“ odtušil Sklenář, jehož parta příště vyzve Ostravu a Lanškroun.

 

EXTRALIGA ŽEN ČR U22

Turnaj 2. kola, skupina C (Praha), konečné pořadí: 1. VK Prostějov 6, 2. Lvi Praha 2, 3. Uherské Hradiště 1

Průběžné pořadí soutěže po 2. kole: 1. Olymp Praha 22, 2. KP Brno 20, 3. Liberec 17, 4. Lanškroun 17, 5. Ostrava 14, 6. Hradec Králové 11, 7. Lvi Praha 10, 8. VK Prostějov 9, 9. Přerov 5, 10. Uherské Hradiště 5, 11. Střešovice 2. České Budějovice odstoupily ze soutěže