Poprvé za více než patnáct let existence VK Prostějov se mohlo stát, že A-tým žen hanáckého klubu bude chybět ve čtvrtfinále Českého poháru. Tento historický neúspěch se však povedlo odeslat mimo realitu obratem špatně rozjetého utkání 2. kola soutěže v Přerově z 0:2 na konečných 3:2.

Úvodní dvě sady úterního podvečera přitom patřily odvážným Zubřicím 25:20 a 25:21. „Naší největší současnou zbraní je útok. Pokud se nám v něm nedaří, začneme chybovat i v dalších činnostech včetně přihrávky, celkově znejistíme a náš výkon jde dolů. Čehož soupeři mohou využít. Takový byl i průběh přerovského zápasu v prvních dvou setech,“ přiblížil hlavní trenér prostějovských volejbalistek Miroslav Čada.

Zkušený lodivod postrádal obvyklou členku základní sestavy, smečařku Kláru Faltínovou. „Už z reprezentace si přivezla bolavou nohu, má s ní teď neustále problémy mezi kotníkem a achilovkou. Dlouho hrála obětavě přes bolest, která ale nepolevovala, naopak se teď zhoršila. Proto šla na marodku a ve středu 16. listopadu absolvuje lékařské vyšetření magnetickou rezonancí. Po něm budeme vědět ke zranění víc, o jak dlouhé léčení půjde,“ prozradil Čada. Jeho kolektiv začal v pohárovém derby na venkovním hřišti hrát lépe poté, co se Jéssica Silva přesunula z univerzálu na smeč a místo ní šla na účko Michaela Beránková. „Míša mi udělala velkou radost. V poslední době skoro vůbec nenastupovala, přesto do důležitého utkání v těžké situaci naskočila z lavičky skvěle.  Dařilo se jí, například úspěšnost útoku měla vynikajících pětašedesát procent. Podala opravdu výborný výkon a hodně pomohla k vítězství,“ pochválil kouč svěřenkyni. „Svůj vysoký standard znovu odvedly zmíněná Jess, Raquel Löff i Simona Bajusz. Klíčové však bylo, že jsme se od třetího setu zvedli týmově a zbytek zápasu měli přes občasné výpadky pod kontrolou. Šlo o velmi důležité utkání, prohrát ho a hned prvním vystoupením vypadnout z poháru by nebylo vůbec dobré. Nechci říct přímo průšvih, ale rozhodně nepříjemnost a dílčí neúspěch. Je pozitivní, že holky přes únavu zabojovaly, postup do čtvrtfinále zlepšením vydřely. Ano, velká úleva,“ oddechl si Čada. „V týmu jsme si řekli, že aktuální náročné období potřebujeme přečkat s pokud možno minimálními ztrátami. Vypadnutí z Českého poháru by už nešlo napravit, proto má náš ubojovaný postup značnou důležitost. V lize k dílčím ztrátám samozřejmě někdy dojde, ani do nejbližšího utkání však určitě nepůjdeme s vidinou porážky. Zase chceme vyhrát,“ ujistil ostřílený volejbalový bard.