Už dnes, tj. v pondělí 19. června, se poprvé sejdou fotbalisté Prostějova v domácích podmínkách, kde jim začne příprava na nový ročník FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. Ta by měla odstartovat o měsíc později a prvním hracím dnem je červencový víkend 22. a 23. července. V jakém úplném složení realizačního týmu, ale i hráčského kádru do něj eskáčko vstoupí, není ještě uzavřené. Hodně by ale podle slov předsedy měly napovědět už první dva týdny relativně krátké přípravy.

O tom, že po loňském boji o záchranu až do posledního kola musí nastat určité změny, hovořilo vedení hned po skončení ročníku. Jednání se vedou s řadou hráčů, ale výsledek zatím znám není. „Máme některé hráče rozjednané. Hráči budou chodit postupně. Někteří přijdou na zkoušku, jiní rovnou na přestup. Nikoho ale podepsaného nemáme, takže nemůžu momentálně říct žádná konkrétní jména,“ zmínil předseda klubu František Jura.

U odchodů je situace obdobná. „Potvrdit mohu jen Stříže, který se rozhodl, že už v Prostějově a vůbec s profesionálním fotbalem pokračovat nechce, měl by se vrátit do Boskovic. U dalších je jednou z věcí to, že smlouvu mají podepsanou do 30. června. Bude to souviset také s tím, kolik hráčů přijde. Když jich bude pět až šest, tak zhruba stejný počet taky odejde. Teď všechny zůstává ještě s otazníkem a bylo by předčasné o některém z odchodů mluvit,“ konstatoval Jura při úvahách nad změnami v kádru týmu, který se až v posledním kole F:NL 2022/2023 zachránil.

A stejné je to i z pohledu realizačního týmu, kde se nadále hledá asistent trenéra, který by doplnil Šmardu s Vybíhalem. Jednání se vedla například s Josefem Muchou či Josefem Dvorníkem, oba trenéři ale kývli na nabídku jinde. „Potřebujeme realizační tým doplnit, což se nám zatím nepovedlo. Michal Šmarda bude pokračovat na pozici hlavního kouče a zůstává i Matěj Vybíhal, který však zastává i řadu dalších pozic, a trenér brankářů Dušan Melichárek. Jeden kouč tedy určitě přijde. Už jsme s několika trenéry hovořili, ale šli jinam, takže musíme na tom nadále pracovat,“ potvrdil předseda, že hledání nadále pokračuje.

Od skončení jarní části se dveře v klubu ani telefony příliš nezastavily a vedení doufá, že bude situace brzy o něco klidnější. „Já už se upřímně těším, až hráči vyběhnou na první trénink a až budeme mít trochu jasno, protože od konce sezóny je funkcionářské práce opravdu hodně. Určitě nám nepomohl ani fakt, že jsme se zachraňovali do posledního kola, což znamenalo, že ani ta jednání s možnými posilami nebyla úplně jednoduchá. Chceme mít brzy relativně jasno, případně si necháme jedno až dvě okna, kdyby se objevilo něco z ligy,“ uzavřel František Jura.

 

dosud známý plán přípravných zápasů 1.SK Prostějov

sobota 24. června, 11.00               1.FC Slovácko – 1.SK Prostějov  hřiště Kunovice

sobota 1. července, čas bude upřesněn 1.SK Prostějov – SK Sigma Olomouc „B“ hřiště Prostějov

sobota 8. července, 10.30            Zlín – 1.SK Prostějov                      hřiště Vršava

sobota 15. července, 10.30          1.SK Prostějov – Zbrojovka Brno hřiště Holice (předběžně)

 

+ LIŠTA PARTNERŮ