Obrovskou sportovní akcí bylo Mistrovství Evropy a Světový pohár 2023 v parašutistických disciplínách Wingsuit Flying a Speed Skydiving, jež proběhlo ve druhé polovině srpna na prostějovském letišti. Pro stovku závodníků a dohromady čtvrt tisícovky veškerých aktérů včetně doprovodu z celé planety jej uspořádal Jump Tandem Prostějov s výraznou podporou statutárního města Prostějov i řady dalších partnerů. Akce přitom měla ohromný úspěch.

Nejprve si pojďme ještě jednou připomenout disciplíny, v nichž se na Hané pod křídly Mezinárodní letecké federace FAI soutěžilo.

WINGSUIT FLYING

Závodníci mají kombinézy s křidélky různě po těle. Disciplína Performance se skáče z výšky 3200 metrů, soutěžní okno je mezi 1500 a 1000 metry, aktéři mají celkem tři seskoky. Při prvním dosahují co největší horizontální rychlosti, při druhém musí uletět co největší vzdálenost a při třetím potřebují zůstat co nejdéle ve vzduchu. Pořadí jednotlivých seskoků se sčítá do konečného hodnocení.

Druhou disciplínou Wingsuit Flying je Acrobatic, kde skáčou tříčlenné skupiny, v nichž vždy dva závodníci dělají za volného pádu akrobatické prvky a ten třetí je natáčí na kameru. Jsou předepsané cviky i volné sestavy, jde o akrobacii v menší formaci.

SPEED SKYDIVING

V podstatě rychlostní parašutismus. Skáče se z výšky 4000 metrů, cílem je dosáhnout co nejvyšší průměrné rychlosti mezi 3000 a 2000 metry. Potom už se brzdí, aby závodníci mohli bezpečně přistát. Světový rekord se blíží hranici 600 kilometrů za hodinu, což je opravdu hukot. Soutěžící přitom skáčou v takových docela tlustých latexových kombinézách, což vypadá zajímavě.

Šampionát otevřelo slavnostní zahájení s osobní účastí nejvyšších představitelů statutárního města Prostějov včetně primátora Františka Jury. Následně se celých pět dnů skákalo a soutěžilo, přičemž vrcholnému mezinárodnímu klání přálo nádherné letní počasí de facto ideálních parametrů. Naplánovaný program kontinentálního mistrovství i Světového poháru tak byl bezezbytku naplněn včetně slavnostního vyhlášení výsledků na závěr.

„Dorazilo k nám přesně 101 závodníků z 21 zemí, například i z Austrálie, USA, Iráku či Kuvajtu. S doprovodem, rozhodčími a jury strávilo v Prostějově jeden týden okolo 250 lidí z celého světa. Šlo o velmi úspěšnou akci jak po stránce organizační, tak i sportovní. Vždyť padlo pět světových nebo evropských rekordů! A premiérově v historii těchto disciplín uspěla také Česká republika ziskem bronzové medaile,“ otevřel své hodnocení Miloš Sklenka.

Je jedním z dlouholetých šéfů Jump Tandemu PV a současně náměstkem primátora statutárního města Prostějov. „Organizace celé soutěže byla hodně náročná, už vlastní příprava dala pořádně zabrat. Zejména zajištění vzdušného prostoru o průměru deseti kilometrů bylo oříškem, rovněž se musely zajistit orientační body, podle kterých vyskakovali jednotliví závodníci nebo družstva. Létání v kombinézách je přitom velice populární. Hodnotí se rychlost, vzdálenost i čas. Závodníci musí dodržet své koridory a vše je hodnoceno rozhodčími podle GPS přístroje,“ přiblížil Sklenka.

Boje o evropské a světové medaile přitom byly nadmíru krásné, leč místy i dost líté. „Jury musela řešit některé protesty kvůli technickým vylepšením na kombinézách. Vše ale dobře dopadlo. Velmi pěknou disciplínou v létacích kombinézách je z mého pohledu akrobacie, kde dva parašutisté předvádí akrobatické prvky, kdy mění své pozice ve vzduchu. V disciplíně rychlostní parašutismus se pro změnu soutěží v dosažení co největší rychlosti za volného pádu. Za zmínku stojí světový rekord, kterého v Prostějově dosáhla Natisha Dingle z Austrálie výkonem 492 kilometrů za hodinu v ženské kategorii,“ doplnil spokojený Sklenka.

Ředitelem ME a SP byl jeho parťák z vedení prostějovského Jump Tandemu Martin Dlouhý.

 

MISTROVSTVÍ EVROPY A SVĚTOVÝ POHÁR 2023 V PARAŠUTISMU (PROSTĚJOV) – VÝSLEDKY

ME Wingsuit Flying

Acrobatic: 1. Německo, 2. Francie, 3. Polsko.

Performance – čas: 1. Sala (Itálie), 2. Mazzon (Francie), 3. Diebold (Francie), 25. Krofta, 28. Klíma, 33. Beránek, 34. Štefek (všichni Česko).

Performance – rychlost: 1. Winczewski (Polsko), 2. Gryshchenko (Norsko), 3. Klíma, 21. Beránek, 26. Krofta, 31. Štefek (všichni Česko).

Performance – vzdálenost: 1. Sala (Itálie), 2. Diebold (Francie), 3. Cartev (Moldavsko), 18. Klíma, 30. Krofta, 34. Štefek, 36. Beránek (všichni Česko).

Performance – jednotlivci celkově: 1. Sala (Itálie), 2. Diebold (Francie), 3. Winczewski (Polsko), 14. Klíma, 28. Krofta, 33. Štefek, 36. Beránek (všichni Česko).

Performance – družstva: 1. Francie, 2. Polsko, 3. Dánsko, 8. Česko.

SP Wingsuit Flying

Acrobatic: 1. Německo, 2. Francie, 3. USA.

Performance – čas: 1. Sala (Itálie), 2. Galda (USA), 3. Rogers (Austrálie), 35. Krofta, 38. Klíma, 43. Beránek, 44. Štefek (všichni Česko).

Performance – rychlost: 1. Winczewski (Polsko), 2. Asker (Kuvajt), 3. Munroe (Austrálie), 8. Klíma, 29. Beránek, 36. Krofta, 41. Štefek (všichni Česko).

Performance – vzdálenost: 1. Galda (USA), 2. Sala (Itálie), 3. Rogers (Austrálie), 27. Klíma, 40. Krofta, 44. Štefek, 47. Beránek (všichni Česko).

Performance – jednotlivci celkově: 1. Galda (USA), 2. Sala (Itálie), 3. Rogers (Austrálie), 23. Klíma, 37. Krofta, 43. Štefek, 46. Beránek (všichni Česko).

Performance – družstva: 1. Austrálie, 2. USA, 3. Francie, 10. Česko.

ME Speed Skydiving

Muži: 1. Hepp (Německo), 2. Raimer (Švédsko), 3. Wernli (Švýcarsko).

Ženy: 1. van Deelen (Nizozemsko), 2. Lundqvist (Švédsko), 3. Ferri (Itálie).

Družstva: 1. Německo, 2. Švédsko, 3. Rakousko.

SP Speed Skydiving

Muži: 1. Hepp (Německo), 2. Daniel (USA), 3. Raimer (Švédsko).

Ženy: 1. Dingle (Austrálie), 2. Thompson (USA), 3. van Deelen (Nizozemsko).

Družstva: 1. Austrálie, 2. Německo, 3. USA.