Obrovská vyrovnanost provázela úvodní hrací den nového ročníku extraligy žen ČR 2023/2024. Pouze Liberec uspěl v Přerově s notnou dávkou štěstí 3:1, jinak se body v ostatních čtyřech duelech tiebreakově dělily. Což platilo i pro dramatický střet volejbalistek VK Prostějov s domácími Šelmami Brno, kterým až v úplném závěru vyrvaly nejtěsnější vítězství 3:2.

Vzhledem ke krajně dramatickému vývoji a po většinu zápasového času neustálému dotahování ztráty šlo pro hosty o cenný výsledek. Zvlášť když jejich výkon zůstal v mnoha ohledech za očekáváním. Během všech sad kromě čtvrté Hanačky zpočátku prohrávaly, musely tak opakovaně otáčet nepříznivý stav. Vše vyvrcholilo v rozhodující páté části, kde protivnice vedly 5:0 a 10:8. Než přišel finální zvrat na 25:23, 21:25, 25:20, 23:25 a 12:15.

V prvním utkání sezóny tam ze začátku nějaká nervozita určitě byla, ale pak v dalším průběhu se mi nezdálo, že bychom nějak moc podléhali nervozitě. Přesto jsme zápas neodehráli podle mých představ. I tak se jej nakonec povedlo výsledkově zvládnout, za což jsem rád, gratuluji hráčkám k vítězství. V tiebreaku se dokázaly dostat z hodně nepříznivého stavu 0:5, otočily to. Náš výkon však celkově neměl nejvyšší parametry,“ správně viděl spoustu rezerv hlavní trenér vékáčka Michal Matušov. „Nebyli jsme přesvědčiví na balónu, naše přihrávka může být o mnoho lepší, dostali jsme mnoho bodových míčů ulívkami nebo různě odražených. Řadu těchto situací jsme neubránili, i když o tom před střetnutím šla řeč. Navíc se nám nedařilo skládat útokem, většinu jsme tak ztráceli. A jakmile přišla šance na obrat, často jsme chybovali. Což nás sráželo dolů. Musíme být prostě přesvědčivější, všechno je o práci a tréninku,“ hodnotil Matušov s oprávněnou dávkou kritiky.

Nedosáhla míra nevynucené chybovosti až příliš vysoké úrovně? „V naší hře se objevovalo hodně nepřesností. Třeba na nahrávce jsme tentokrát nebyli natolik kvalitní, jak už jsme v přípravných zápasech dokázali být. I v mezihře se nám častokrát nepovedlo zpracovat různě těžké i snadnější balóny dostatečně dobře k tomu, abychom z nich následně mohli útočit. Jak říkám, musíme být přesvědčivější, což platí také pro dohrávky výměn. Lépe ubránit i přejít do protiútoku a bodově zakončit. Rezerv jsme měli opravdu moc,“ uznal prostějovský kouč.

Zároveň ocenil i hodnotný výkon soupeře. „Šelmy i se svým početně úzkým kádrem, který teď mají, můžou potrápit úplně každého v extralize. Hrály velmi solidně, nahrávačka jim výborně rozhazovala míče a my jsme měly problémy je ubránit, ze strany domácích šlo o velice slušný volejbal. A co dnešní utkání ukázalo nám? Jaké máme nedostatky a že v mnoha herních situacích musíme být o poznání důslednější. V útoku důvěřovat směrům, které nám budou dělat body. Věcí ke zlepšení je tam hodně, musíme si všechno hned začátkem týdně důkladně zanalyzovat a jít dál. Liga teprve začíná, vše je otevřené,“ rozebíral Matušov.

Ve čtvrtek 12. října od 18.00 hodin nastoupí jeho svěřenkyně zase venku na půdě Sokola Šternberk, o dva dny později (sobota 14. října, 17.00 hodin) přijde na řadu domácí premiéra proti Olympu Praha. „V přípravě jsme se dosud věnovali výhradně Šelmám, protože jdeme od zápasu k zápasu. Proto se po víkendu začneme chystat na Šternberk a až po něm na Olymp. Důležité je co nejlépe se připravit na každé utkání,“ zopakoval Michal Matušov pravdivou věc.

 

VOLEJBAL

Extraliga žen ČR 2023/2024

Ostatní výsledky 2. kola: Volejbal Přerov – Dukla Liberec 1:3 (-31, 17, -14, -26). Nejvíce bodů: Vajdová 17, Lazárková 12, Kohoutová 10 – Kvapilová 27, Herdová 17, Vyklická 13 * PVK Olymp Praha – VK Šantovka Olomouc UP 2:3 (24, -22, 13, -23, -14). Nejvíce bodů: Brancuská 27, Šimáňová 16, Kalhousová 11 – Artyshuk 27, Fedchuk 13, Nečasová 12 * TJ Sokol Šternberk – TJ Ostrava 2:3 (19, 20, -20, -16, -10). Nejvíce bodů: Deptuch 18, Weidenthalerová 16, Laskowska 13 – Kojdová 20, Jasečková 11, Jedličková 10 * TJ Sokol Frýdek-Místek - KP Brno 3:2 (-22, 21, 23, -17, 10). Nejvíce bodů: Strušková 20, Agbolossou 19, Böhmová 16

KAM PŘÍŠTĚ

Předehrávka 9. kola, čtvrtek 12. října, 18.00 hodin: TJ Sokol Šternberk – VK Prostějov

3. kolo, sobota 14. října, 17.00 hodin: VK Prostějov – PVK Olymp Praha, VK Šantovka Olomouc UP – Volejbal Přerov, TJ Ostrava – TJ Sokol Frýdek-Místek, KP Brno – Šelmy Brno (15.00), Dukla Liberec – TJ Sokol Šternberk (16.00)

 

41 vk lista