přírodním trávníku v Konici byla zakončena letošní pouť domácích fotbalistů, kteří v rámci 14. kola krajského přeboru přivítali nedalekého soka z Čechovic. V regionálním derby chtěli uspět, avšak i hosté potřebovali po sedmi zápasech bez jediného bodu konečně zlepšit pochmurnou náladu. Sychravé podzimní počasí a náročný terén. Tyto dva faktory nedělního odpoledne ovlivnily vývoj zápasu, ze kterého se tak stal spíše boj než fotbalová krása. V něm díky jediné brance utkání byli úspěšnější koničtí hráči.

Stav před výkopem

Domácí se už dlouhodobě musí obejít bez kapitána Drešra, kterého čeká operace vazů. Naopak do pořádku už se dal Jaromír Krása, kterého mohl kouč využít, a k dispozici měl i další klíčové hráče sestavy. U hostů byly citelné ztráty především směrem dopředu, kde kvůli zranění scházel jak Petržela, tak kanonýr Šteigl. Oba tyto hráče tak musí nyní nahradit další hráči do rotace.

 

Vývoj utkání

První čtvrthodina vypadala, že se ještě nehraje, protože ani jeden z celků si nedokázal vytvořit nějakou zajímavější akci, ani pokus z větší vzdálenosti. Hrálo se tak o to, kdo dokáže vybojovat střed hřiště pro sebe. Poté se už nějaké šance začaly počítat, ale jednalo se spíše o náznaky. Dvě tutovky nakonec měli domácí a jedna z nich se zásluhou Bílého ujala. Čechovice z jediné velké šance branku nedaly. Ve druhé půli se dal očekávat větší tlak hostů, kteří potřebovali vyrovnat. To se potvrdilo v tom, že byli daleko častěji na míči, ale kromě dvou velkých šancí si žádný drtivý tlak, který by nadělal obraně domácích problémy, nevytvořili. Ani Koničtí ale neměli moc z čeho hrozit a bylo znát, že se soustředí hlavně na udržení svého hubeného vítězství.

Zásadní okamžiky

Rovnou se asi můžeme přenést až do 17. minuty, kdy přišla první rána zápasu. Pospíšil ale z voleje překopl branku o dobrých pět metrů. Druhá nadějná akce už vypadala, že bude i gólová. Konický Jašíček se uvolnil po levé straně a poslal přízemní centr do malého vápna, kde míč našel na zadní tyči Bačovský, jenže brankář Kvapil se perfektně zvládl přemístit a míč z velké blízkosti dokonce slepil. Hosté si připsali první pokus po půlhodině, kdy po centru míč tečovali přesně do míst, kde byl připraven brankář. Ve druhém pokusu byl Halouzka, ale míč tečoval vysoko nad. Na druhé straně neuspěl Pospíšil, kdy jeho tvrdou ránu srazil Kvapil. Poté měl druhou tutovku domácích Krása, ale Kvapil znovu podržel své spoluhráče při jeho akci jeden na jednoho. Po této šanci však přišel rohový kop Konice a hned první tato standardní situace znamenala branku, když se po centru míč odrazil k Pospíšilovi, ten jej poslal zpátky před branku a Bílý už neměl příliš složitou úlohu – 1:0. Krátce nato mohl srovnat Luža, ale jeho pokus o přehození brankáře neměl dostatečnou razanci a obrana dokázala situaci vyřešit.

Do druhé půle vstoupila aktivněji Konice, ale větší příležitost nepřišla. Postupem času už pak tempo přebírali hosté, kteří potřebovali srovnat stav. Asi největší šance přišla po hodině hry, kdy se za obranu dostal Halouzka a proti brankář volil obstřel. Vévoda si však dokázal na míč sáhnout a vytěsnit ho těsně mimo tři tyče. Jediné větší přiostření zápasu přišlo po faulu Krásy na Lužu, což sudí vyřešil žlutou kartou. Z dalších šancí Čechovic stojí za zmínku pokus Veselého a Luži, ale ani jeden prostor mezi tyčemi nenašel. Na druhé straně mohl utkání definitivně zlomit Jašíček, ale ani on netrefil ideálně.

Osobnost zápasu

Na konické straně byl hodně znát na středu hřiště Adam Širůček, který sice směrem dopředu moc šancí neměl, ale na středu dokázal dominovat a získal pro svůj celek řadu míčů. U hostů to byl Filip Halouzka, ale co jeho výkonu nejvíce scházelo, byla alespoň jedna branka.

Zajímavost duelu

Nepřesvědčivý výkon sudích. Ano, není jich příliš, ale uplynulou neděli jsme v zápase krajského přeboru napočítali chyb více. Dva mávnuté ofsajdy v první půli proti hostům jistě nebyly, ale tyto „šance“ se stejně neujaly. V závěru se pak pískaly zákroky na obě strany trochu zvláštním metrem a ani hráči moc nevěděli, co si mohou dovolit. U situace, kdy se hnal Halouzka na branku, nedokážeme posoudit, zda se jednalo o faul, či čistý souboj.

Atmosféra střetnutí

Na souboj dvou regionálních celků poměrně klidná. Na tribuně to tedy občas zajiskřilo peprnějším výrazem, ale na ploše se po většinu zápasu hrálo v duchu pravidel a za případné prohřešky přicházela často hned i omluva. Žádná holomajzna na těžkém terénu z toho tak naštěstí nebyla.

 

POZÁPASOVÉ HODNOCENÍ TRENÉRŮ

Petr ULLMANN – Sokol Konice:

„Jsem rád, že jsme mohli hrát na přírodním trávníku, který duel vydržel. Byl to spíše boj, k čemuž i konec podzimu svádí. My si uvědomovali, že soupeř je nyní trošku v problémech, ale musím uznat, že i dnes předvedl kvalitu a ukázal svou kompaktnost. Rozhodla jedna standardní situace, kdy jsme tam byli dostatečně důrazní. Do druhé půle jsem kluky nabádal, abychom hráli vzadu na nulu a čekali na brejky. Musím před nimi smeknout, protože kromě jedné opravdu vyložené šance jsme je téměř k ničemu nepustili a tři body jsme si zasloužili.“

Pavel KUCHARČUK – Sokol Čechovice:

„Nehodnotí se mi utkání dobře, protože jsme zase prohráli. Řekl bych, že by utkání slušela spíše remíza, protože v první půli měla více šancí Konice, ve druhé zase my. Prohráli jsme ale o branku hlavně kvůli tomu, že nejsme schopní dát branku ani z vyložených šancí, což nás provází už delší čas. Soupeř ji vstřelit dokázal, a proto zvítězil. Pro nás je to takové vysvobození, že podzimní část končí, jelikož se potřebujeme dát nejen fyzicky, ale hlavně mentálně dohromady, abychom na jaře zase začali nějakou vítěznou šňůru.“

 

 

Krajský přebor Olomouckého KFS mužů – 14. kolo

Sokol Konice – Sokol Čechovice

1:0 (1:0)

Konice (4-4-2, oboje zprava)

Vévoda (zelený)

R. Krása

V. Cetkovský

J. Krása

Bílý

Bačovský

Širůček

Schön

Pospíšil

P. Krása

Jašíček

Branka: 40. Bílý

Střely na branku: 5

Střely mimo branku: 6

Rohové kopy: 5

Střídání: 58. O. Cetkovský za Schöna, 79. Burget za Bačovského, 90. J. Cetkovský za Jašíčka

Žluté karty: 55. Širůček, 64. P. Krása, 69. J. Krása

Trenér: Petr Ullmann

Sokol Čechovice (4-2-3-1)

Kvapil (žlutý)

Zelina

Jurníček

Studený

Klimeš

Novák

Lakomý

Luža

Muzikant

Kadlec

Halouzka

Branky: -

Střely na branku: 4

Střely mimo branku: 6

Rohové kopy: 2

Střídání: 46. Šolín za Kadlece, 46. Racl za Jurníčka, 65. Veselý za Klimeše, 80. Svoboda za Zelinu

Žluté karty: 37. Novák, 74. Halouzka, 90. Luža

Trenér: Pavel Kucharčuk

Rozhodčí: Perutka – Šteier, Milek

Diváků: 200