Na titul z roku 2020 v indickém Puné Jiří Veselý nenavázal, když vypadl ve čtvrtfinále. Kvůli ztrátě bodů po dvou letech vypadl z první světové stovky žebříčku ATP Tour a přišel také o post české tenisové jedničky!

„Vím, jaká je momentální situace. Musím se soustředit na kvalitu hry a snažit se nevnímat žebříček. Když budu podávat kvalitní výkony, můžu se vrátit na bývalé pozice. Je to náročné, ale taková je realita,“ uvědomuje si hráč TK Agrofert.

Prostějovský hráč měl v prvním kole volný los a do turnaje vstoupil výhrou nad Španělem Bernabém Zapatou. Pak ovšem prohrál s Finem Emilem Ruusuvuorim, proti němuž si za celé utkaní nevypracoval na příjmu ani jeden brejkbol. Sám pak v obou setech shodně ztratil jeden servis. „Soupeř dobře podával, nedostal jsem šanci,“ uznal Veselý.

V Indii se v hlavní soutěži po úspěšné kvalifikaci představil také další člen zdejšího oddílu Vít Kopřiva a v úvodu si poradil s Cemem Ilkelem. Tureckého protivníka porazil podruhé v sezóně. Cestu mezi nejlepší osmičku mu pak uzavřel taktéž následný přemožitel Veselého Ruusuvuori. „Celkově to nebylo špatné. Každý zápas na turnaji ATP se počítá,“ uvedl Kopřiva, který se naopak posunul na 176. místo světového žebříčku.

Další hráči Prostějova na velkých turnajích skončili v kvalifikaci. Jiří Lehečka neuspěl ve francouzském Montpelieru po porážce s Kazachem Michaelem Kukuškinem a Zdeněk Kolář skončil v argentinské Cordobě na raketě domácího Thiaga Tiranteho. Stejně dopadl i o uplynulém víkendu v Buenos Aires, kde se rozloučil už v prvním kole, když podlehl domácímu Tomasi Martinu Etcheverrymu 3:6, 2:6. To Lehečka na turnaji ATP v Rotterdamu zvládl vstup do kvalifikace a zahrál si až o postup do hlavní soutěže. V úvodním kvalifikačním kole porazil domácího De Jonga ve dvou setech 7:6(5), 6:0, ve finále padl s Francouzem Corentinem Moutetem. 

MUŽI

Puné – ATP Tour

Dvouhra – 1. kolo: Veselý (4) volný los; Kopřiva – Ilkel (Turecko) 6:4, 6:2. 2. kolo: Veselý - Zapata (Španělsko) 6:3, 6:4; Kopřiva – Ruusuvuori (6-Finsko) 3:6, 3:6. Čtvrtfinále: Veselý – Ruusuvuori 3:6, 4:6.