Pořádně zaplněný program mají za sebou i před sebou fotbalisté 1.SK Prostějov. V uplynulém týdnu totiž odehráli hned dva zápasy. A nyní je čeká totéž. Ve středu 13. března se představí na půdě Opavy, sobotní podvečer je naopak zastihne před vlastními diváky ve střetnutí s Duklou Praha. Obě utkání pro eskáčko nesmírně důležitá. Půjde především o to, jestli se potvrdí pozitivní obrat k lepším výsledkům nastartovaný v zápasech proti Vyškovu a Vlašimi.

Prvním ze soupeřů v tomto týdnu bude Opava, s níž Prostějov sehraje střetnutí v rámci 23. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. Tým ze Slezska je jeden z těch, které před tímto ročníkem sestoupily o patro níže. Právem se od něj očekávalo, že bude patřit k nejlepším. Dlouho se tak ale nedělo, svěřenci trenéra Westa příliš neoslnili. Na jaře zatím Opava střídá lepší výsledky s horšími, i tak ale pravidelně boduje. Nejhůře se jí vedlo hned v úvodu března, kdy padla vysoko 1:4 s Vyškovem. Koho najdeme v sestavě SFC? Roli zkušeného barda plní šestatřicetiletý Jan Žídek. Miloš Kopečný patří k řadě hráčů s ligovými zkušenostmi, u Josefa Celby se pak mluvilo o tom, že by mohl dorazit do Prostějova. Nejlepším střelcem týmu je se šesti trefami Matěj Helešic. Nejvytíženějším hráčem brankář Tomáš Digaňa, který své kolegy zatím do mistrovských zápasů v této sezóně nepustil.

Na podzim prohrálo eskáčko se Slezany na domácí půdě 0:1, když se ještě do přestávky trefil Helešic. Byla to také derniéra trenéra Jiřího Jarošíka na prostějovské lavičce. V zatím posledním zápase remizoval Slezský FC 2:2 na půdě Táborska v sestavě Digaňa – Celba, Žídek, Janoščín, Kadlec – Didiba (78. Macháček), Rychlý – Šigut (78. Pikul), Darmovzal, Helešic (65. Kopečný) – Rataj. Zápas v Opavě má výkop v 18.00 hodin.

Druhé utkání čeká Prostějov proti pražské Dukle. To už se bude psát 23. dějství druhé nejvyšší soutěže. I ta je v tabulce poměrně vysoko, pravidelně se pohybuje kolem šesté či sedmé příčky. Do jara ale nevstoupila nijak zvlášť, remizovala totiž s Chrudimí a Táborskem, poté padla s Opavou. Nedávno ale dokázala Dukla šokovat soupeře, konkrétně Líšeň, ukázkovou otočkou zápasu. Pražany tedy netřeba podceňovat. Ostatně o zájmu Dukly se nedávno spekulovalo v souvislosti s brankářem Filipem Muchou. Ten v týmu nepůsobí, zato nejzkušenější brankář soutěže Filip Rada ano. Dále je třeba dát pozor na nejlepšího střelce Pražanů, který má fazónu dlouhodobě, Lukáše Buchvaldka. K velmi vytěžovaným hráčům patří třeba třicátník Peterka, nejvíce minut ale nahrál Jiří Kulhánek (1800). Zajímavostí je, že v týmu působí velké množství hráčů ze zahraničí včetně Mali, Nigérie, Pobřeží slonoviny nebo Jižní Koreje.

Ostatně otočit zápas se Dukle podařilo i v sobotu v Příbrami, kde sice prohrávala, ale dvěma góly Kima a jedním Peterky získala rozhodující náskok, který domácí jen korigovali. Trenér Bohuslav Pilný dal důvěru sestavě F. Rada – Kovernikov (89. Konan), Piroch, Peterka, Habovda – Šebrle (70. Červenka), Kim, Souček, Kulhánek – Kozel (81. Cienciala), Buchvaldek (81. Breda).

Na večerní utkání v Opavě se už těší brankář Michal Bárta. „Čeká nás soupeř, který spadl z ligy. Mají hezký stadion, hodně fanoušků, kteří dokáží vytvořit parádní fotbalovou atmosféru. Věřím, že nám to pomůže,“ věří aktuální jednička mezi tyčemi.   (sob, tok)

+ eskacko vysledky