Nedávno spatřil světlo světa nový rohovnický oddíl nesoucí název Our Hopes Box Club Prostějov (česky přeloženo Boxerský klub našich nadějí), zkráceně OHBC Prostějov. Založil jej známý a úspěšný trenér mládeže Martin Klíč, bývalý aktivní bojovník mezi šestnácti provazy a v současnosti zároveň i reprezentační kouč dívek České republiky.

„Vzhledem k momentální situaci boxu v našem regionu i v celé ČR bylo mým snem mít svůj vlastní klub, kde budeme s kolegy a kolegyněmi systematicky vychovávat nové mladé talenty našeho tradičního bojového sportu. A mít jejich správný, po všech stránkách komplexní rozvoj plně pod kontrolou. Proto prostějovský Our Hopes Box Club vznikl,“ vysvětlil Večerníku Martin Klíč.

Místo prvního slovíčka Our mělo být původně v názvu slovo Olympic, ale záhy jsem zjistil, že je pod ochrannou známkou Mezinárodního olympijského výboru. Tím pádem jsem vymyslel něco trochu jiného, ovšem základní myšlenka zůstává stejná – co nejlépe pečovat o mládežnické boxerské naděje a dávat jim maximum s dlouhodobou vizí přivést jednou některé ze svěřenců či svěřenkyň ke startu na olympijských hrách,“ má Klíč zdravě odvážné plány. „Během aktivní závodní kariéry i dosavadní trenérské dráhy jsem nasbíral spoustu znalostí, poznatků a zkušeností, které se teď snažím zúročovat ve prospěch jiných. Velkou výhodou je moje práce u národního týmu dívek České republiky díky provázanosti s mezinárodním boxem. Mám kontakty v zahraničí, reprezentace se dá s klubem vhodně skloubit a pro zástupce i zástupkyně OHBC Prostějov tím vzniká potřebná možnost pravidelné konfrontace s cizinou v podobě jak přípravy, tak zápasů za hranicemi,“ přiblížil Klíč.

„Od oficiálního zrodu nového klubu sice uplynuly jen týdny, přesto však už máme třicet členů a členek. V chlapeckém A-týmu je to třináct borců, v dívčím družstvu deset holek. A kromě toho provozujeme také baby boxing pro nejmladší, kam chodí sedm dětí. Trénujeme skoro každý den, do budoucna se chceme v rámci možností ještě rozšiřovat, hlavně přitom kvalitně pracovat. Aby bylo jasně vidět, za čím jdeme a že naším jednoznačným cílem je výchova dobrých boxerů i boxerek s opravdovým zájmem o tento krásný sport. Že je bude bavit, naplňovat touhou se v něm neustále zlepšovat,“ líčí Martin Klíč zapáleně.

Velkou radost mi udělala Magdaléna Vrbová, která je se mnou od svých boxerských začátků. Jakmile se dozvěděla, že OHBC zakládám, sama mi zavolala a projevila zájem se mnou na celém projektu spolupracovat. Jako trenérka dostala na starost dívky a děti, coby další koučové patří do našeho týmu Patrik Kropog a Tomáš Kučera. Všem chci moc poděkovat, že šli do toho se mnou a podílí se na zrodu něčeho nového s dlouhodobým plánem kvalitní práce.“

Zatím nejvíc září Kropog, přidal se Šándor

Premiérovým startem pod hlavičkou Our Hopes Box Clubu Prostějov bylo zdařilé vystoupení Marcuse Šándora na mistrovství republiky kadetů v Chomutově. Úřadující šampion sice šel do boje po dlouhé zápasové pauze, ale přesto ve váze do 70 kilogramů vybojoval bronz.

„Úvodní duel vyhrál nad soupeřem z Břeclavi suverénně před limitem r.s.c., v semifinále pak podlehl na body protivníkovi z městečka Mšené-lázně. Byť Marcus zdaleka nebyl v ideální formě, chtěl boxovat a odměnou za odvahu mu bylo aspoň třetí místo,“ zhodnotil Klíč.

Následně se vydal Dorian Kropog na mezinárodní turnaj do polského Štětína, kde v kategorii školní mládež do 46 kg zaslouženě triumfoval. „Dorian vyhrál tuhle akci už potřetí za sebou! Tentokrát v konkurenci klubů z Německa, Norska, Ukrajiny, Česka a Polska nejprve zdolal domácího Jakuba Wawszyka na body, poté si poradil i s ukrajinským Alexanderem Kolennikem rovněž na body,“ popsal lodivod OHBC.

Vzápětí Kropog zazářil též na mezinárodním turnaji olympijských nadějí v Devínské Nové Vsi, kde přesvědčivě vybodoval dva slovenské konkurenty Bohunčáka 4:1 a Chocholáčka 5:0. Aby toho nebylo málo, Dorian nedlouho po úspěšné výpravě do SR přidal i nadmíru povedenou účast na dalším mezinárodním klání v německém Rostocku.

1st Internacional Greifen Pokal Boxen ve své váhové kategorii opanoval díky hladkému smetení Ashada Visatieva (Zwickau) r.s.c. ve 2. kole a bojovnému přemožení Irishana Alieva (Lübeck) na body. „Hlavně finálové utkání probíhalo ve vysokém tempu a mělo výbornou úroveň. Dorian pak od pořadatelů právem dostal cenu jako nejlepší boxer celého turnaje v kategorii školní mládeže,“ chválil Klíč.

Zápasovou premiéru v ringu absolvoval na půdě Německa nováček Šimon Jeglík. „V poměrně vyrovnané tříkolové bitvě podlehl Davide Teo Pacimu z BC Traktor Eilbeck. Ostudu Šimon určitě neudělal a získal svou první stříbrnou medaili v začínající kariéře boxera,“ ocenil trenér.

Na závěr zdůraznil velké poděkování všem partnerům a sponzorům Our Hopes Box Clubu Prostějov, jimiž jsou: STOLZA, IPPON shop, REMO doprava a služby, AUTOSERVIS Petr Šťastný, Penzion a restaurace U CHMELŮ, VELKORAKOVSKÝ minipivovar, DOKOLAKOLEM, Ubytování Petr EJEM, Okresní sdružení České unie sportu Prostějovsko a PROSTĚJOVSKÝ Večerník. „Moc si vážím toho, že ačkoliv jsme nový sportovní subjekt, jsou tyto subjekty s námi od úplně prvních krůčků a podporují činnost OHBC. Díky za to,“ uzavřel Martin Klíč.