Od neděle 26. do čtvrtku 30. června soutěžilo téměř 3600 mladých nadějí v Olomouckém kraji na Hrách X. letní olympiády dětí a mládeže (ODM). V Olomouci, Prostějově, Přerově, Uničově, Kojetíně a Velké Bystřici zápolily výběry čtrnácti krajů České republiky ve dvaceti různých sportech. Rozdáno bylo celkem 636 sad medailí.

Celkové hodnocení ovládli sportovci z Jihomoravského kraje. Zatímco první místo zůstalo na Moravě, stupně vítězů už doplnili pouze sportovci a sportovkyně z Čech. Druhá skončila Praha a třetí Středočeský kraj. Hostitelský Olomoucký kraj se s 375 body umístil na čtvrté příčce.

Na Olympiádu dětí a mládeže přišlo mladé talenty podpořit 127 současných či bývalých profesionálních sportovců. Jiří Prskavec postavil trasu vodního slalomu a poté ji i s Lukášem Rohanem otestoval. Jakub Jurka nechyběl na šermu, Karel Poborský dohlížel na fotbalové finále, Jiří Novák sledoval tenisty na kurtech v Prostějově a Jiří Tabák podporoval sportovní gymnasty a gymnastky. Na atletickém stadionu předávala medaile Šárka Kašpárková, na tom plaveckém zase Barbora Janíčková.

Novinkou se v rámci 19. ročníku ODM staly bílé karty. Ty udělovali sportovcům rozhodčí za fair-play chování. Tato myšlenka je dlouhodobě jedním z pilířů Olympiády dětí a mládeže a poslední červnový týden se v Olomouckém kraji čestně zachovalo 24 sportovců. Komise poté vybrala jeden čin, který ocenila na závěrečném ceremoniálu. Hodinky získal házenkář Jiří Štěpán z Moravskoslezského kraje, který poskytl první pomoc soupeři a upozornil rozhodčí, že vstřelil gól až po odpískání. Cenu mu předal šestinásobný paralympijský vítěz a člen Českého klubu fair play Jiří Ježek. Oceněn byl rovněž hrdinský čin trenérů házené Miroslava Vávry a Jana Slavíka z Jihočeského kraje, kteří při procházce městem zachránili tonoucího člověka.

Olympijskou štafetu nyní přebírá Královéhradecký kraj, který už za šest měsíců přivítá zimní edici.