O postupu Thüringenu do semifinále Vyzývacího poháru 2022/23 bylo v odvetném střetnutí na prostějovské půdě rozhodnuto dost rychle, stačily první dva sety ve prospěch hostů. Ani za stavu 0:2 ovšem domácí kolektiv – ačkoliv už vyřazen – nechtěl ve vlastní hale prohrát.

A místo rezignace se ze všech sil snažil alespoň o vítězný obrat nepříznivého vývoje znamenající dílčí výsledkovou útěchu. Třetí sadu zachránil z hrozivých stavů 5:11 a 13:17, pořád bojoval dál. Aby zkraje čtvrtého dějství nastal jeden pozoruhodný moment.

Hrála se extrémně dlouhá výměna, jež trvala déle než minutu. Míč stále nemohl spadnout na zem například i z toho důvodu, že univerzálka vékáčka Jéssica Silva v jednu chvíli smečovala nezvykle v kleče poté, co dvě sekundy předtím obětavě vybrala míč zákrokem v poli.

A co zdánlivě nekonečnou rozehru posléze utnulo? Ukázkový matrix pohyb nahrávačky Simony Bajusz. Po tvrdém útoku protihráčky totiž na poslední chvíli uhnula duchapřítomným pohybem celého těla meruně rychle letící do autu. Přesně, jako když Neo alias Thomas Anderson ve filmu Matrix vyhýbal kulkám ze střelných zbraní.