Po roce bude mít finálový zápas turnaje UniCredit Czech Open čistě domácí obsazení. Rozhodly o tom výsledky semifinálových duelů, z vítězství ve čtyřhře se radoval domácí Adam Pavlásek společně s Arielem Beharem z Uruguyae.

Extrémně vyrovnaný průběh mělo semifinálové utkání mezi Daliborem Svrčinou a Lukášem Kleinem ze Slovenska, i proto vítěze určila až třetí sada. Každý set rozhodl jediný brejk. Drama vrcholilo v koncovce třetího dějství. Při podání Kleina se Svrčina propracoval hned ke třem mečbolům a hned ten první proměnil – 6:3, 4:6, 6:4. „Věřil jsem, že to vyjde. Na kurt jsem před rozhodujícím gamem šel s tím, že zápas ukončím a ono to vyšlo,“ říkal s úsměvem Svrčina, který se do závěrečného utkání probojoval podruhé v řadě. „Je to krásné, že to zase vyšlo právě na domácích kurtech. Lukáš hrál ve druhém a třetím setu opravdu dobře. Základem úspěchu bylo mé dobré podání, které mi tentokrát opravdu pomohlo. “ poznamenal prostějovský tenista. V utkání měl více vítězných míčů slovenský soupeř, vítěz ale udělal méně nevynucených chyb. „A právě to rozhodlo, což bylo nejlépe vidět právě v závěrečné hře,“ dodal Svrčina.

V první sadě zápasu mezi Tomášem Macháčem a Francisco Comesanou byl až do stavu 4:2 blíže k vedení Argentinec. Pak ovšem získal český tenista čtyři hry v řadě a získal první set. „Ani za nepříznivého stavu jsem nic neměnil, protože jsem cítil, že hraji dobře. a když přišla šance na obrat, uměl jsem ji využít,“ těšilo Macháče. Klíčový okamžik střetnutí přišel v šesté hře druhé části střetnutí, kdy Comesana ztratil po nepovedené smeči podání. Český hráč si naopak svůj servis dokázal až do konce duelu pohlídat a po vítězství 6:4, 6:2 postoupil do utkání o turnajový titul. „Bylo to vyrovnané a hodně kvalitní utkání. Nedá se říci, že byl soupeře přehrál. Podařilo se mi ale lépe zvládnout klíčové okamžiky a to bylo rozhodující,“ uvedl vítěz.

V závěru předposledního dne turnaje tradičně vyvrcholila soutěž ve čtyřhře, v níž měl český tenis zásluhou Adama Pavláska své zastoupení. Domácí hráč společně s Arielem Beharem z Uruguaye vyhrál první set 7:5, přestože musel dohánět ztrátu servisu. Soupeřem nejvýše nasazené dvojice byl italsko-španělský pár Marco Bortolotti, Sergio Martos Gornes, který se snažil vývoj duelu zvrátit, přesto druhou sadu prohrál 4:6 a musel se smířit s druhým místem.

„Do turnaje jsme s Arielem vstupovali jako nasazené jedničky a pochopitelně máme radost, že se nám podařilo nasazení potvrdit. Vyhrát doma, kdy jsou v hledišti známí, kamarádi a hlavně rodina, je vždy hodně příjemné. Finále určitě nebylo snadné, byli jsme ale o kousek lepší a ukázali i několik opravdu povedených výměn. Věřím, že se to lidem líbilo, my jsme zase byli spokojení, že nám fandili,“ shrnul své pocity z turnaje Pavlásek.

 

Sobotní program ZDE

Pavouk čtyřhry ZDE

Pavouk turnaje ZDE