Výsledková tradice prestižního derby mezi házenkáři TJ Sokol Kostelec na Hané HK a TJ Sokol II Prostějov zůstala i tentokrát zachována. Prvně jmenovaný tým jej na vlastní palubovce pravidelně vyhrává, což se mu povedlo také ve 4. kole 2. ligy mužů JM 2021/22. Byť místy vyhecovanou bitvu v nedělním večeru zlomil na svou stranu až úplným závěrem, když utekl na konečných 31:26 (17:17).

Domácí šli třemi góly za sebou do vedení (z 0:1 na 3:1), které pak více než čtvrt hodiny udržovali. O vstřelené branky se rovnoměrně podělilo víc hráčů, nejčastěji trojice Jan Smékal, Martin Popelka a David Palička. K většímu odskočení ve skóre však nedošlo, neboť za hosty se extrémně často prosazoval mladík David Flajsar, který pohyblivou dravostí i odvahou do přestávky sám nasázel téměř deset tref!

Hlavně jeho zásluhou Sokol II nejprve opakovaně vyrovnával průběžný stav (3:3, 5:5, 7:7) a ve druhé části úvodního poločasu šel s pomocí zkušeného Jiřího Kosiny i střídajícího veterána na pivotu Tomáše Juríka dokonce nahoru (z 9:8 na 9:11). Následně to bylo naopak hákáčko, kdo neustále dotahoval, celkově se hrála naprosto vyrovnaná partie. A nutno říct, že divácky velmi pohledná. Nápadité ofenzivy kralovaly nad prostupnými obranami, padala spousta fíků. A do šaten rivalové odcházeli za nerozhodného poměru 17:17.

Brzy po pauze si kostelecký mančaft vzal vedení zpět obratem ze 17:18 na 19:18. A od té chvíle až do závěrečného klaksonu již nepustil vývoj duelu ze své moci, byť ještě dlouho šlo o dost rovnocenné drama. S přibývajícím časem rovněž čím dál víc vypjaté, emoce logicky rostly. Olej do ohně přilil zejména domácí kapitán Jan Smékal tím, jak ve 48. minutě při momentální naštvanosti zápasnicky praštil o zem s Davidem Flajsarem. Zaslouženě dostal přímou červenou kartu, a protože prostějovský soubor v tu dobu snížil na 24:23, zůstával finiš střetnutí otevřený.

Nicméně poslední desetiminutovku opanoval mírný favorit. Hosté se totiž složitě prosazovali přes zlepšenou defenzivu HK, za nějž se výborně rozchytal gólman Jan Mayer. A směrem dopředu zastoupilo diskvalifikovaného kanonýra hned několik jeho parťáků, jmenovitě Marek Dostál, Marek Grepl, Martin Popelka i Rostislav Podhrázský. Kromě toho snahu „dvojky“ o finální odpor zrušil diskutabilními výroky rozhodčí Martin Hlavinka, na kterého byli poražení právem rozčilení. K ničemu jim to však samozřejmě nepomohlo, tudíž odjížděli s trpkou prohrou. O vítězství Kostelce přitom definitivně rozhodl jeho čtyřbrankový sprint do zápasového cíle z 27:26 na konečných 31:26.

 

HLASY TRENÉRŮ

David ŠEVČÍK – TJ Sokol Kostelec na Hané HK:

„Bylo to klasické derby, ve kterém emoce převládly nad hráčským umem. Já jsem hlavně rád, že jsme jej doma zvládli vítězně. Kluci to ustáli po stránce morálu, i když červená karta pro Honzu Smékala byla zasloužená. Neudržel nervy na uzdě po některých předchozích zákrocích na něho a vybil si zlost zbytečně ostrým zákrokem. Podstatné je, že šikovný Davča Flajsar je zdravotně v pořádku. A náš tým musím pochválit, jak si bez kapitána v závěru poradil. Hodně to vzal na sebe Marek Dostál, přidali se i další včetně ostříleného Jirky Vymětala, ten po přestávce pomohl svými zkušenostmi v obraně. Důležité zákroky předvedl Honza Mayer, celý mančaft bojoval a dřel. Vyhrát tohle derby je vždycky příjemná třešnička na dortu, budeme mít hezký zbytek neděle – tentokrát nezvykle krátký.“

Tomáš ČERNÍČEK – TJ Sokol II Prostějov

„Nebyli jsme favoritem tohoto zápasu, ale věřili aspoň v bod a tajně doufali v ještě lepší výsledek. Většinu utkání se nám opravdu dařilo být Kostelci vyrovnaným soupeřem, během prvního poločasu jsme dokonce několikrát vedli o dva góly. Konečná porážka mě samozřejmě netěší, ale na druhou stranu mi udělali velkou radost všichni mladí kluci, co dnes nastoupili. V čele s Davidem Flajsarem, který hrál hlavně do přestávky výborně. Když se lámal průběh střetnutí, tak jsme měli na hřišti čtyři osmnáctileté talenty, a to vidím jako slibný vklad do budoucna. Nicméně naši dnešní porážku to nezmění. Přesto nemám svěřencům co vytknout, všichni včetně zkušených borců maximálně bojovali. Rozhodla až koncovka, kde nás doslova ořezal sudí Hlavinka, s jehož rozhodováním jsem hrubě nespokojený.“

2. liga mužů JM 2021/22, 4. kolo

TJ Sokol Kostelec na Hané HK – TJ Sokol II Prostějov 31:26 (17:17)

Brankový sled: 0:1, 3:1, 3:3, 5:4, 7:7, 9:8, 9:11, 12:12, 13:14, 16:16, 17:18, 19:18, 21:19, 23:22, 26:23, 27:26, 31:26.

Rozhodčí: Hlavinka a Krobothová. Vyloučení: 3:5. ČK: 48. Smékal (Kostelec). Sedmičky: 3/2:5/3. Diváci: 150.

Sestava a branky Kostelce: Navrátil, Mayer – V. Prášil, Bílek, Popelka 5, Smékal 10/1, Dostál 4, Podhrázský 3, Vymětal 1, L. Varhalík, Knápek 2/1, J. Oščádal, M. Grepl 3, O. Oščádal 1, Palička 2, Havlík. Trenéři: David Ševčík a Martin Grulich.

Sestava a branky Prostějova: Hrubý, Micka – Hudeček 2, Mikulka 1, Bokůvka, Jurík 4, Š. Kintr 2, Čelovský, Bečička, D. Flajsar 9/2, Janeček, Růžička, Šestořád, Jurečka 2/1, Jura, Kosina 6. Trenéři: Tomáš Černíček a Svatopluk Ordelt.