Měsíc čekali hráči 1.SK Prostějov na svůj druhý přípravný zápas. Uplynulou sobotu se konečně dočkali, když dopoledne nastoupili ve venkovním utkání proti SK Líšeň. Utkání v podzimní tabulce F:NL druhé Líšně s pátým Prostějovem slibovalo atraktivní hru a vyrovnaný souboj. Zejména druhý z předpokladů se ale naplnil až po přestávce. První půle se totiž svěřencům trenéra Pavla Šustra příliš nepovedla. Dojem si napravili až ve druhé, kdy srovnali stav zápasu, nicméně na pomyslné body to nakonec stejně nestačilo.

 

Sobotní souboj neměl mít jednoznačného soupeře. Pro Líšeň ovšem hovořilo to, že už odehrála půltucet přípravných utkání. A snad i to pomohlo domácímu týmu do úvodu, když si vytvořil hned několik šancí. Ve 4. minutě šel Silný ze strany do vápna, obrana Prostějova ho ale nepustila ke střele. V 7. to zase jen zahučelo po přetaženém centru Paška. Náznaky vystřídaly vážnější šance na vstřelení branky už v 11. minutě, Jeřábek střílel na přední tyč, následně poslal míč na bránu také Pašek a nakonec míč poslal nad Rolinek.

Brno však pokračovalo v aktivní hře. 23. minuta – Silný se dostal v rychlosti k míči, ale nemířil přesně. Chvíli nato následovala střílená nahrávka před bránu Prostějova, Jeřábek ale mířil nad. Prostějov se po většinu času bránil, případně kombinoval, ale na své vlastní polovině. Přítrž tomu chtěl udělat Jurásek, ale přestože prošel obranou, ke střele už se nedostal. Ve 40. minutě už se ale skóre měnilo, po zásluze se tak stalo na straně domácích. Krátký tlak Líšně vyrezultoval v to, že dostal hodně prostoru na ose hřiště Renato, který po zemi k tyči proměnil.

To už Líšeň hrála v novém složení, když ve 30. minutě hromadně střídala. Její tlak přeci jen trochu k přestávce povolil, eskáčko si navíc vynutilo standardku v dostřelu branky. Jurásek ji však neproměnil.

Druhá půle už byla naopak mnohem vyrovnanější. Prostějov přidal, hodně byl vidět přínos třeba Jakuba Matouška či postupně také Michala Zapletala. Přesto první střela Prostějova mezi tři tyče přišla až v 59. minutě. A hned šlo o střelu gólovou, Jakub Matoušek po pěkné kombinaci získal míč. Ten se sice před bránou zasekl o soupeře, nicméně ten nerozehrál. Zaváhání pak využil právě Matoušek, který se z vápna prosadil k tyči, podobně jako před ním na druhé straně Renato.

Krátce nato navíc Matoušek mohl skórovat znovu, dobrou nahrávku do pohybu ale nezpracoval a jen se poté chytal za hlavu. Prostějov dále vystrkoval růžky, ale byla z toho jen akce zastavená ofsajdem.

Eskáčko se ale dlouho z vyrovnání neradovalo. Už v 63. minutě totiž dostal na hranu velkého vápna nahrávku Renato a prudkou ránu umístil pod břevno – 2:1. Brzy nato navíc mohl mít Prostějov další problém, Matoušek totiž postrčil soupeře a hned nato v přerušení zakopl míč, žlutou kartu ale neviděl. 66. minuta naopak přinesla šanci Kopřivy, který ale nemířil přesně.

Konec utkání se rychle blížil a s tím se zvyšovala i agresivita na hřišti. Přibývalo drobných faulů, třeba pošťouchnutí a přistrčení. Příliš důrazně si pak v očekávání rohového kopu počínal Omale, který dostal žlutou kartu. Závěr utkání však byl i o šancích, zejména ta Matouška a Zapletala volala po gólu, brankář Líšně se ale vytáhl. A jelikož Szotkowski rovněž neproměnil a poslední minuty už velké ohrožení brány nepřinesly, skončilo utkáním těsným vítězstvím Brňanů.

HLASY TRENÉRŮ

Milan VALACHOVIČ, trenér SK Líšeň

„My jsme do zápasu šli s tím, že hrajeme s kvalitním soupeřem. Poslední zápas doma jsme hráli právě s Prostějovem a skončilo to 2:2. Věděli jsme, že nás čeká kvalitní soupeř, s kvalitním trenérem, který opravdu šel takovou cestou jako my, tedy postavil to na mladých, hladových hráčích. V prvním poločase jsme chtěli postavit sestavu, která hrála více na podzim. Pak jsme to prostřídali, protože nás ve středu čeká zápas s Jabloncem v Praze, abychom zápasovou zátěž rozdělili. Byl to velice kvalitní a atraktivní zápas, oboustranně. Do třicáté minuty jsme byli lepší. Po prostřídání se to hodně srovnalo, než zápasový rytmus chytili kluci, kteří nastoupili. Myslím si ale, že nakonec utkání skončilo zaslouženým vítězstvím.“

Pavel ŠUSTR, trenér 1.SK Prostějov

„Musím říct, že spíš převládá nespokojenost. Ani ne tak s výsledkem, který je v přípravě na druhé koleji, ale s předvedeným výkonem. Hlavně v prvním poločase, kdy jsme tahali za kratší konec provazu a nebyli jsme schopni se oprostit od takové křeče nebo nervozity. Nehráli jsme tak, jak jsme chtěli hrát. Byl jsem na kluky trochu ostřejší, protože všechno děláme pro to, abychom se na něco připravili, a když to nejsme schopni předvádět v přípravném zápase, kdy nejde o výsledek, a místo toho se schováváme a jsme alibističtí, tak to určitě není nic, co bychom chtěli předvádět. Neříkám ale, že to tak měli všichni hráči, někteří ale ano…“

ZIMA 2021 - 2. přípravný zápas

SK Líšeň – 1.SK Prostějov 2:1 (1:0)

Branky: 40. a 62. Reteno – 59. Matoušek

ŽK: 71. Omale. Hráno bez diváků.

Sestava Líšně: Veselý – Jeřábek, Otrísal, Ševčík, Lutonský, Pašek, Málek, Matocha, Kučera, Rolinek, Silný. Střídali: Vítek – Bednář, Minařík, Šteigl, Szotkowski, Reteno Elekana, Fall, Demeter. Trenér: Milan Valachovič a Leoš Kalvoda.

Sestava Prostějova: Bárta – Sečkář, Straňák, Machynek, Šmehyl – Jurásek, Spáčil, Omale, Langr – Koudelka, Zlatohlávek. 2. poločas: Mucha – Langer, Machynek (65. Omale), Straňák, Stříž – Matoušek, Kopřiva, Omale, Zapletal – Koudelka, Zlatohlávek. Trenér: Pavel Šustr.