Závěr hokejové sezóny je tady. A zatímco loni byl dramatický a pro Jestřáby nakonec smutný, letos to vypadá nadějněji. Prostějovský tým se trvale drží v lepší polovině tabulky Chance ligy a je jen velmi nepravděpodobné, že by se nedostal alespoň do předkola. Jaké jsou ale nyní možnosti svěřenců Jiřího Šejby?

 

Po uplynulém víkendu a devětadvaceti odehraných kolech Chance ligy mají hokejisté Prostějova na svém kontě 47 bodů. Do konce základní části je čeká ještě pět zápasů a nemají zrovna lehký los. Postupně je čekají venku Vsetín, Litoměřice a Poruba a naopak doma přivítají Havířov a pražskou Slavii. Kromě Havířova platí, že soupeři se v tabulce pohybují zhruba v těch místech jako Jestřábi, nebo výše. Nejlepší formu z těchto týmů mají Litoměřice, které měly nedávno šest vítězství v řadě a dokázaly porazit Porubu i Slavii. Zbylé celky se potýkají s nestálou formou nebo výsledky. A vesměs střídají porážky a výhry.

A jaké jsou tedy možnosti Prostějova? Při ne úplně pravděpodobném maximálním zisku, tedy patnácti bodů, by mohl stále teoreticky skončit i na prvním místě. Na něj nyní ztrácí 12 bodů. Takový scénář je ale značně nepravděpodobný, počítal by totiž jednak s vítěznou šňůrou Prostějova, jednak s mizernou formou lídrů tabulky. Mnohem pravděpodobnější je boj o přímý postup do čtvrtfinále. I zde by ale museli mít Jestřábi nadpoloviční úspěšnost v zápasech. I proto, že kromě Prostějova se o volnou sérii bije ještě dalších sedm týmů, které mají teoretickou možnost se na něj dostat. Čtvrtou příčku nyní drží Jihlava, nicméně zálusk si na něj může dělat taky Poruba, dále Třebíč, Prostějov, Litoměřice, Vsetín a v poslední řadě Slavia Praha.

Jak to ale vypadá s případným pádem Jestřábů mimo postupové příčky? To už není příliš pravděpodobný scénář. Třinácté místo je nyní velmi daleko. Přetahují se o něj Benátky nad Jizerou a Ústí nad Labem. Prostějov má na tuto pozici v tabulce náskok 9 bodů. Což se může zdát dost, případné horší období by ale pořád mohlo postupové příčky Jestřábů ohrozit. Přinejmenším Litoměřice, Vsetín a taky Slavia totiž budou ještě v závěru sezóny chtít ukázat, že patří na vyšší místa tabulky, než na kterých aktuálně jsou. Když to shrneme: postup mezi čtyři nejlepší týmy, a naopak pád na 13. místo jsou nepravděpodobné, ale stále možné. Hlavní motivací však zůstává co nejlepší umístění pro předkolo play-off. Zde už se taky rýsují pravděpodobní soupeři: Vsetín, Slavia Praha a Sokolov. S prvními dvěma už se přitom Prostějov od svého návratu do 1. ligy v play-off utkal.

Situace před posledními 5 koly základní části Chance ligy

 3. místo, HC Dukla Jihlava (56 bodů)

Aktuální forma: 2 vítězství – 3 porážky

Šance na čtvrtfinále: 80 %

Jihlava je asi nejpříjemnějším překvapením ročníku. Zatímco loni se nedostala ani do předkola, tentokrát válí. Trvale se drží mezi nejlepšími celky soutěže. Nepochybně pomohlo, že si tým udržel řadu klíčových hráčů. Veteráni Čachotský a Skořepa, dále nemálo zkušení Jiránek, Harkabus, k úspěchu pomáhá i Zadražil. Jihlava nicméně má velmi špatnou aktuální formu, v únoru se jí vůbec nedaří. A chybí jí výraznější bodový příspěvek od obránců.

Zbývající zápasy: doma – Třebíč, Poruba, Frýdek-Místek; venku – Kolín, Třebíč.

4. místo, HC Stadion Vrchlabí       (56 bodů)

Aktuální forma: 2 vítězství – 3 porážky

Šance na čtvrtfinále: 80 %

Vrchlabí je příjemným překvapením ročníku. Nováček soutěže těží trvale ze spolupráce s Pardubicemi. I tak ale rozhodně překvapil, vždyť nedávno bylo Vrchlabí dokonce na čele tabulky. V poslední době má ale tým horší formu, posledních šest zápasů střídali Východočeši prohry a výhry. Přesto se však může opřít o řadu zajímavých jmen. Namátkou? Heřman, Urban a samozřejmě taky Tomáš Nouza, někdejší hvězda Jestřábů. Nedávno se tým mohl pochlubit skalpem Kladna, navíc před televizními kamerami. Vrchlabí do posledních kol přeje los, zahraje si proti 15., 17. a 18. celku tabulky. Možnost, že by se tým nedostal do čtvrtfinále, je velmi malá.

Zbývající zápasy: doma – Kadaň, Šumperk, Kolín; venku – Sokolov, Kladno.

5. místo, SK Horácká Slavia Třebíč          (54 bodů)

Aktuální forma: 1 vítězství – 4 porážky

Šance na čtvrtfinále: 30 %

Solidní páté místo. To je jistě pro Třebíč dobrá vizitka. Tým mají Horáci velice solidní a navíc zkušený. Příklad? Michal Vodný nebo taky Lukáš Nedvídek. Hned několik hráčů je v popředí individuálních statistik. Ladislav Bittner pak bojuje o korunku krále střelců. Třebíči se nicméně vůbec poslední dobou nedaří. Měla pravda poměrně těžký los. Přitom ani v posledních kolech nečeká Třebíč nic jednoduchého.

Zbývající zápasy: Doma – Slavia Praha, Jihlava; Venku – Jihlava, Poruba.

 6. místo, HC Torax Poruba (52 bodů)

Aktuální forma: 2 vítězství – 3 porážky

Šance na čtvrtfinále: 20 %

Nějakou šanci na 4. příčku mají také hráči Poruby. Tým byl pasován na jednoho z favoritů soutěže. Nicméně dařilo se mu převážně jen na úvod sezóny a pak v první půli ledna. Jinak to nebylo úplně ono. Tým se s výsledky vypořádal mimo jiné odchodem celé řady hráčů. Aktuálně celek trpí nepříliš stabilními výkony, kdy střídá výhry s prohrami. Mužstvo je nicméně velmi silné, kromě kvalitní obrany se může pochlubit hráči jako Korkiakoski, Jáchym nebo Endál.

Zbývající zápasy: Doma – Třebíč, Prostějov; Venku – Kolín, Jihlava, Frýdek-Místek.

7. místo, LHK Jestřábi Prostějov               (47 bodů)

Aktuální forma: 2 vítězství – 3 porážky

Šance na čtvrtfinále: 20 %

Naši hokejisté nehrají oproti minulé sezóně vůbec špatně. Z průběžného jedenáctého místa se postupně posunuli až na sedmé. Zdá se, že si prostě tým potřeboval sednout. A nyní tak už podává dobré výkony. Hráči jako Petr Mrázek, Dominik Hrníčko nebo Tomáš Drtil patří k TOP plejerům soutěže, průběžně se probouzí také další (Chlán, Bartoš, Piegl, Krejčí…). Prostějovu nejdou ale příliš přesilovky a začátky zápasů. Už ale ukázal, že umí jejich vývoj otočit. Pozitivem (sehranost) i negativem (v případě zranění) je relativně úzký kádr. Prohrou s Kladnem pak nejspíš Jestřábi přišli o šanci na čtvrtfinále.

Zbývající zápasy: Doma – Havířov, Slavia Praha; Venku – Vsetín, Litoměřice, Poruba.

8. místo, HC Stadion Litoměřice               (47 bodů)

Aktuální forma: 4 vítězství – 1 porážka

Šance na čtvrtfinále: 20 %

Litoměřice jsou na tom dost podobně jako Prostějov. Disponují mladým týmem, jak se ale ukázalo, neznamená to, že by se s nimi nemělo počítat. Hráči jako Matěj Beran a Patrik Miškář válí, první jmenovaný dokonce vede statistiky Chance ligy, vysoko je i bek Jan Holý. Týmu navíc pomáhají veteráni Peter Jánský a Jan Výtisk. Litoměřice mají v zádech pěknou sérii šesti výher. Nejprve se sice potýkaly se slabšími celky, formu ale potvrdily taky proti Slavii (5:3) a Porubě (3:0). Z pohledu sportovní redakce mají i proto mírně větší šanci na čtvrtfinále Litoměřice než Jestřábi.

Zbývající zápasy: doma – Slavia Praha, Prostějov, Ústí nad Labem; venku – Frýdek-Místek, Benátky nad Jizerou.

9. místo, HC Vsetín                          (47 bodů)

Aktuální forma: 2 vítězství – 3 porážky

Šance na čtvrtfinále: 20 %

Zklamání. Tak lze bez přehánění hodnotit působení Vsetína v aktuální sezóně. Podobně jako loni Jihlava, tak i Vsetín se vzdor ambicím a kvalitě kádru trápí. Taky už vyměnil trenéra, když se na Lapač vrátil legendární Roman Stantien. Aktuálně má, nejspíš i díky jeho příchodu, Vsetín velmi slušnou formu, z posledních osmi zápasů vyhrál sedm. Bylo načase, Vsetín má jeden z nejzkušenějších týmů ligy. Hráči jako Jan Bartko, Ondřej Smetana, Lubomír Štach, Antonín Pechanec a Radim Kucharczyk mají spoustu zkušeností na rozdávání. Vsetínu navíc hraje do karet poměrně snadný los.

Zbývající zápasy: doma – Prostějov, Ústí nad Labem, Sokolov; venku – Benátky nad Jizerou, Kadaň

10. místo, HC Slavia Praha             (46 bodů)

Aktuální forma: 2 vítězství – 3 porážky

Šance na čtvrtfinále: 15 %

Střed tabulky je neskutečně napěchovaný. Přesto by ani tato skutečnost neměla Slavii uchlácholit. 10. místo je prostě bída a zároveň je to o pěkných pár příček horší umístění, než by tomuto týmu slušelo. Slavia přitom vstoupila do sezóny dobře, když mezi půlkou září a začátkem října (7 zápasů) nenašla přemožitele. Potom to ale šlo s týmem z kopce a vedení sáhlo k výměně trenérů. A jak se jí daří teď? Nedávno to byla krátká šňůra proher, nyní se ale může Slavia zvednout a na některých slabších soupeřích urvat potřebné body. Slavii nicméně čeká v dalších kolech taky Prostějov nebo Třebíč, její šance na čtvrtfinále už je tak spíše z říše sci-fi.

Zbývající zápasy: doma – Benátky nad Jizerou; venku – Litoměřice, Třebíč, Prostějov