V rámci 13. kola FORTUNA:NÁRODNÍ ligy přijede do Prostějova další z brněnských celků, i v tomto ročníku zatím úspěšná Líšeň. Dojde tak k jednomu ze šlágrů druhé poloviny podzimní části druhé nejvyšší soutěže, protože na fotbalově kvalitním utkání lze vzhledem k blízkosti obou měst očekávat slušnou návštěvnost. Duely s Líšní mají svůj náboj už od dob Moravskoslezské ligy, kdy se oba kluby potkávaly ještě na amatérské úrovni. Velmi zajímavý zápas je na programu tuto sobotu 30. října na hřišti areálu SCM Za Místním nádražím v Prostějově již od 14.30 hodin.

 Pro oba týmy byl minulý ročník zatím nejúspěšnější v historii. Nebýt mimořádných okolností v herním plánu způsobených covidem, zúčastnily by se oba kluby baráže o postup do nejvyšší soutěže, Líšeň ze druhého a Prostějov ze třetího místa. Mezi oběma kluby i tak zůstal v závěru výrazný sedmibodový rozdíl. Ve vzájemných soubojích byl úspěšnější klub z jihomoravské metropole, když na podzim doma uhrál remízu 2:2, zatímco na jaře na Hané dokázal zvítězit 3:1 brankami Matochy, Zikla a Málka, za eskáčko se trefil Omale.

Přestože je vždy těžké obhajovat dosažené úspěchy, oba týmy si nevedou vůbec špatně ani v aktuální sezóně. Přitom počátek se klubu z brněnské periferie úplně nevyvedl. V zahajovacím utkání sice Líšeň porazila žižkovskou Viktorku, z následujících čtyř utkání ale získala pouhé dva body. Následovala ovšem stejně dlouhá šňůra čtyř vítězství, ve třech případech dokonce s čistým kontem. Po remíze v Opavě přišlo vítězství v Táboře, což bylo také poslední vystoupení nastávajícího soupeře eskáčka. V minulém kole byl totiž zápas Líšně odložen vzhledem k výraznému výskytu covidu v týmu jeho soupeře z Varnsdorfu.

Z kádru Líšně má velmi dobré hodnocení brankář Vlastimil Veselý, který si z jedenácti odchytaných utkání připsal pět čistých kont s průměrem jedné inkasované branky na zápas. Nejlepším střelcem týmu je šestadvacetiletý útočník Jan Silný, který se trefil pětkrát. O zásah méně má na kontě záložník Jaroslav Málek, který rovněž patří k oporám kádru, jenž stále vede Milan Valachovič spolu s Leošem Kalvodou. V roli sportovního poradce v Líšni figuruje i nedávný úspěšný trenér Miloslav Machálek. Tým Líšně má mezi sebou řadu kvalitních a zkušených hráčů. Mezi ně patří například i exprostějovští David Pašek, Milan Lutonský či Bronislav Stáňa.

Pokud se podíváme na poslední venkovní utkání Líšně, které sehrála na půdě Táborska vítězně díky dvěma trefám právě Málka, v jejím dresu nastoupila sestava Veselý – Pašek, Jeřábek, Ševčík, Lutonský – Kučera – Bednář (78. Ulbrich), Málek, Matocha (88. Otrísal), Rolinek (90. Rudyk) – Zikl (90. Chwaszcz). Netřeba zdůrazňovat v Prostějově čtyři známá jména, druholigový dres eskáčka oblékala trojice Pašek, Lutonský a Chwaszcz, z mládežnických kategorií je známý Matocha.

O potřebný náboj v zápase tedy v sobotu 30. října od půl třetí odpoledne nebude nouze.