Tři týdny před odsunutým začátkem UNIQA extraligy žen ČR 2022/2023 měly volejbalistky VK Prostějov na programu dva přátelské duely ve dvou dnech. Ostravský celek v obou střetech přesvědčivě předčily, a tím naznačily, že jejich výkonnost jde s blížícím se startem nového soutěžního ročníku postupně nahoru. O domácím duelu se dočtete na jiném místě této strany.

TJ Ostrava – VK Prostějov 0:3 (-20, -21, -20),

dodatečný tiebreak 13:15

Sestava Prostějova: Nováková, Löff, Silva, Xavier, Kvapilová, Smolková, libero Stavinohová. Střídaly: Meidlová, Beránková, Kožoušková. Trenéři: Miroslav Čada a Lubomír Petráš.

Jednadvacet hodin po skončení čtvrtečního vzájemného přáteláku v hale Národního sportovního centra PV přišla na řadu odveta na severu Moravy. A páteční zápas se dost podobal tomu předchozímu, nejen výsledným rezultátem 4:0 pro Hanačky. Ty měly i venku herně navrch naprostou většinu přípravného mače, což se promítlo do skóre jednotlivých setů 25:20, 25:21 a 25:20 v jejich prospěch. Hostující kouč tentokrát nasadil hned od úvodu novou posilu, brazilskou univerzálku Melyssu Xavier. A také s ní v sestavě fungoval celkový projev na palubovce nadmíru slušně.

Po třech vítězných sadách pokračovala tréninková konfrontace ještě dodatečným tiebreakem, rovněž ten dokázalo vékáčko získat těsně 15:13. Souhrnný účet obou utkání tím završilo na potěšitelných 8:0!

„I v Ostravě jsme předvedli solidní výkon, byli o něco lepší. Kvalitně zahrály zejména Jéssica Silva, Soňa Nováková a Adéla Stavinohová, větší prostor už dostala Melyssa Xavier. Zatím je vidět, že se postupně adaptuje v novém prostředí,“ pověděl v pátek večer hlavní kormidelník žen VK Miroslav Čada.

Dvojí hladké překonání nebezpečných svěřenkyň Zdeňka Pommera má zvuk, ovšem zkušený trenér jej hodnotí zdrženlivě. „Pořád jde pouze o přípravu, v soutěži může všechno vypadat dost jinak. Ostravské družstvo se určitě zlepší, a proto je důležité, abychom se rovněž my dál zlepšovali, což půjde jen pokračující společnou prací,“ zdůraznil Čada.

SE ŠTERNBERKEM V NSC PV OTEVŘOU BRNĚNSKÝ TURNAJ

Hodně zajímavý přípravný program čeká prostějovské volejbalistky během tohoto týdne. Půjde o turnaj v Brně, který však zahájí už ve středu 5. října od 18.00 hodin prvním zápasem v domácím prostředí Národního sportovního centra PV proti TJ Sokol Šternberk. „Tohle utkání bude do jisté míry slavnostní, protože na něj v roli diváků dorazí účastníci konference ředitelů sportovních gymnázií z celé České republiky. Ti mají velké setkání právě v Prostějově a středeční den zakončí sledováním našeho exhibičního utkání se Šternberkem. Nejen proto budeme pochopitelně chtít zahrát co nejlépe,“ vysvětlil Čada.

Další důvod je nasnadě. Neboť půjde o předehrávku čtvrtfinále zmíněného brněnského klání, vyrazí do něj favoritky s jasným cílem postoupit do sobotního semifinále již na jihu Moravy. „Tohoto přípravného turnaje se zúčastní osm týmů, kromě nás a Šternberka ještě Šelmy Brno, Královo Pole, Dukla Liberec, Olymp Praha, UP Olomouc a Frýdek-Místek. Hraje se vyřazovacím způsobem od 7. do 9. října, to znamená v pátek čtvrtfinále – kromě naší úvodní předehrávky – v sobotu semifinále a duely o 5. až 8. pozici, v neděli pak zápasy o konečné umístění včetně finále. Každý mančaft tedy absolvuje tři dobrá utkání za stejný počet dnů, což je z mého pohledu ideální,“ objasnil Miroslav Čada.