Hlavní povolební štáb rozbila koalice SPOLU pochopitelně v Praze, kde byly ústředními postavami jednotliví lídři Petr Fiala (ODS), Marian Jurečka (KDU-ČSL) a Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Sčítání hlasů a postupné zveřejňování dílčích výsledků parlamentních voleb však velice intenzivně a s emocemi sledovali v restauraci Národního domu v Prostějově členové prostějovské ODS v čele s náměstkyní primátora Miladou Sokolovou a prostějovskými zastupiteli Tomášem Blumensteinem a Janem Zatloukalem.

Jakmile koalice SPOLU přeskočila během úplného závěru sčítání hlasů zatím vedoucí hnutí ANO, restaurací Národního domu se nesly bujaré výkřiky a bouřlivý potlesk. „Měla jsem velkou radost z toho, jaká všeobecně úžasná nálada panovala mezi lidmi, které jsem v sobotním odpoledni a vpodvečer potkala. Osobně jsem byla hodně unavená, dva dny jsem pracovala ve volební komisi a tak se přiznám, že jsem si snad ty vítězné chvíle ani řádně neužila,“ přiznala Večerníku přímo na místě Milada Sokolová. „Byly to velkolepé chvíle plné napětí a adrenalinu. Tak napínavé volby jsem snad ještě nezažil. Já osobně jsem ale věřil, že ANO přeskočíme,“ přidal Tomáš Blumenstein. 

„Všichni kolegové jsou nadšeni a společně věříme v opravdovou změnu v tomto státě. Samozřejmě jsme výsledky sledovali s napětím a nesmírně nás těšilo, jak nám s každou hodinou naskakovaly další a další hlasy,“ komentoval průběh sčítání hlasů Jan Zatloukal.

Náměstkyně primátora Prostějova Milada Sokolová ovšem vedla „boj“ na dvou frontách. Samozřejmě držela pěsti celé koalici SPOLU, ovšem zároveň emotivně prožívala ‚srdnatý boj‘ svého manžela Petra o poslanecký mandát. Nakonec to nevyšlo jen o několik set preferenčních hlasů... „Můj muž je báječný člověk, kterému věřím, o kterého se mohu opřít, který nelže a miluje svoji rodinu. Jeho volební výsledek byl nádherný, ze šestého ‚nevolitelného‘ místa přeskočil dvě místa před sebou, ovšem ve finále zůstal před branami. Jsem z toho snad smutnější, než on,“ pravila v tu chvíli viditelně zklamaná Milada Sokolová.

Oslavy členů prostějovské ODS se v Národním domě protáhly v sobotu do pozdních nočních hodin. Večerník ale zajímal také názor Milady Sokolové, co aktuální vítězství koalice SPOLU v parlamentních volbách znamená pro volby komunální, které se v Prostějově uskuteční už příští rok? „To ukáže čas. V době neúspěchů nám lidé odcházeli, v dobách úspěšných přicházejí. Pevně věřím, a slovo VĚŘÍM bylo součástí naší kandidátní listiny do minulých voleb, že náš komunální výsledek před čtyřmi lety překonáme. Usilovně pracujeme, a proto doufám, že nám lidé věří a opět nás podpoří.“

 

Podrobné zpravodajství z víkendových voleb, exkluzivní rozhovory a výsledky z pohledu regionu i kraje najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 11. října, jako speciální příloha