V kolumbijském Cali se na sklonku srpna konalo juniorské mistrovství světa v dráhové cyklistice 2023. Své zastoupení na této vrcholné mezinárodní akci měl i tým TUFO PARDUS Prostějov, neboť součástí reprezentace České republiky při šampionátu byla jeho jezdkyně Patricie Müllerová. Startovala ve třech disciplínách, přičemž jedna z nich pro ni skončila fantastickým medailovým ziskem!

Patricie odjížděla na MS s trochou hořkosti po juniorském mistrovství Evropy, kde ji velmi kontroverzní rozhodnutí sudích připravilo o téměř jistý titul v disciplíně scratch. „Evropu jsem obrečela. Jako jediná závodnice jsem ve scratchi dokázala získat náskok okruhu na celý peloton a tři kola před cílem už věřila ve zlatou medaili,“ popisovala Müllerová nadmíru slibný vývoj závodu při ME. „Bohužel právě tři okruhy před cílem došlo k hromadnému pádu, ve kterém jsem se nezaviněně ocitla také. K zemi šla téměř polovina startovního pole, v takovém případě se závod skoro vždy zastaví a znovu restartuje.

. Bohužel v tomto případě to rozhodčí nechali dojet a mně už nepovolili se do závodu vrátit. To jsem nesla opravdu hodně těžce,“ vracela se Patricie k hořkému zážitku s pachutí nespravedlnosti, až křivdy.

Světový šampionát v Kolumbii zahajovala právě ve scratchi. Pro velký počet startujících musela nejprve projít kvalifikací, z níž bez problémů postoupila. Ve finále se pokusila o podobný kousek jako na EURO, ale tentokrát slibný pokus o zisk okruhu nevyšel. I tak z toho bylo v cíli velice dobré 7. místo.

Další disciplínou byl bodovací závod. Také do finále bodovačky musela prostějovská cyklistka projít přes kvalifikaci, kterou suverénně ovládla. Ve finále se jí už tolik nedařilo, nicméně i 12. pozicí potvrdila svůj vysoký potenciál.

Poslední den juniorského MS byl na programu madison, do nějž Patricie nastoupila společně s reprezentační parťačkou Adélou Markovou (Dukla Praha). Adéla předtím v Cali dojela 4. v eliminaci a 9. v omniu. Obě děvčata tak nastupovala maximálně motivovaná do poslední společné disciplíny.

Závodnice ČR si od startu počínaly nadmíru aktivně a nenechávaly nikoho na pochybách, že chtějí získat medaili. A podařilo se! Až do závěrečného spurtu bojovala česká dvojice s australským párem o stříbro. Poslední bodování vyšlo o jednu příčku lépe soupeřkám od protinožců a naše duo tak bralo bronz. Mistryněmi světa se staly Italky.