Sportovní halu v Kostelci na Hané obsadili o posledním lednovém víkendu jako každý rok nejmenší házenkáři z celého Česka a Slovenska. 320 hráčů od šesti do deseti let rozdělených do dvou věkových kategorií, jejich trenéři, rodiče i organizátoři, ti všichni tvořili turnaj Hanácké pohár 2024, který zde má již své pevné místo.

 

Všeho všudy na pět set účastníků se dva dny hemžilo kosteleckým sportovním areálem. Téměř tři sta z nich bylo ubytováno ve dvou místních školách. V každé kategorii bylo zastoupeno šestnáct družstev rozlosovaných vždy do čtyř základních skupin, v nichž se mezi sebou utkávala od sobotního rána. V pozdním odpoledni už došlo na osmifinále.

Už v průběhu celé soboty pozorní rozhodčí sledovali jednotlivé hráče, aby z nich nakonec vybrali v každé kategorii deset největších talentů, kteří se ještě po velmi náročném a házenou naplněném dni spolu utkali v All Star výběrech. Pořadatelé kluky rozdělili do dvou pětičlenných týmů v obou kategoriích a hráče ocenili exkluzivní památeční kolekcí dresů ve dvou barvách výhradně připravených pro tuto příležitost.

Zaplněná hala pak za mohutného povzbuzování sledovala úžasná klání házenkářských nadějí, které se nikdy v životě v takovém složení nesešly a s největší pravděpodobností už nikdy nesejdou. Je neuvěřitelné, jak především děti ve starší kategorii spolu dokáží na hřišti improvizovaně komunikovat, spolupracovat, ctít se, ač spolu měly premiéru. Vznikaly tak fantastické herní situace a kombinace, za něž by se nemuseli stydět ani špičkoví házenkářští dospěláci.

Nedělní rozhodující část turnaje nenechala nikoho dlouho vyspávat, protože čtvrtfinálové boje začínaly už od osmé hodiny ranní. Kostelečtí házenkáři prokázali své kvality a oba kolektivy v mladší i starší kategorii postoupily mezi nejlepších osm.

Mladší minižáky domácích čekal tradičně velmi kvalitní celek z Hostěrádek-Rešova. Kostelečtí chlapci ovšem neponechali nic náhodě a svého soupeře přehráli 13:5. Starším se pak do cesty postavil pražský Chodov, ani tito zkušenější minižáci se nenechali překvapit a vybojovali vítězství 21:13. V domácí družině tím zavládla obrovská radost, neboť se poprvé v historii velmi kvalitně obsazeného Hanáckyho poháru stalo, že oba mančafty TJ Sokol Kostelec na Hané – HK postoupily do semifinále.

O finále si jako první zahráli starší minižáci, když vyzvali tradičně výtečného rivala z Velkého Meziříčí. Ten jim chtěl vrátit porážku z podzimního Házenkářského festivalu v Lovosicích. Zápas byl od začátku tvrdý, soupeři si nechtěli darovat ani píď hřiště. Velká většina utkání probíhala vyrovnaně, nicméně ke konci se vedení více přelévalo na stranu silovějších kluků z Vysočiny. Ti si už závěr pohlídali 11:15.

Domácí benjamínky čekala v semifinálovém střetnutí stará známá Kopřivnice, která jako jediná dokázala kostelecký potěr v sobotu porazit. Chlapci se ale odmítli podřídit osudu a do utkání vletěli jako tajfun. Tvrdá a rychlá hra přinesla gólové situace na obou stranách a protivníci se střídali ve vedení většinou nejtěsnějším rozdílem. Leč větší touha po vítězství byla přece jen více znát na straně Kosteleckých, kteří dokázali dát do boje naprosto vše, co v nich bylo. Sladkou odměnou jim byl triumf 18:16 a tím průnik do finále.

Boje o medaile na sebe nenechaly dlouho čekat. První k nim nastoupili starší minižáci TJ Sokol – HK v duelu o třetí místo. Čekal na ně rival ze Sokolnic, znovu se hrál převážně vyrovnaný mač a vedení se střídalo na obou stranách. Za pouhých šestnáct minut padlo úctyhodných sedmatřicet gólů a jediná branka navíc patřila nakonec hostům, kteří po vypršení zápasového času přežili sedmičku hákáčka (18:19). Slzy nešťastného střelce pak tekly proudem ještě dlouho po tomto nešťastném závěru.

Kosteleckou drobotinu ovšem hřeb turnaje teprve čekal. Do cesty se jí postavil dobře známý soubor z Litovle. Nástup domácích borců byl výborný, poměrně rychle se dostali až do tříbrankového vedení, jež bojovnou a odhodlanou hrou udržovali celý úvodní poločas. Ve druhé části domácí bojovnost pokračovala, nicméně postupem času začaly docházet síly. Litovel naopak zjevně měla energie dost a pomalu utkání otáčela. Ani vydolované zbytky sil nepomohly kostelecké družstvo vrátit zpět do zápasu a s posledním hvizdem počítadlo skóre ukazovalo výsledný stav 13:15.

 

 

HANÁCKÉ POHÁR V MINIHÁZENÉ 2024 – KONEČNÉ POŘADÍ

Mladší minižactvo: 1. Tatran Litovel, 2. TJ Sokol Kostelec na Hané – HK, 3. KH ISMM Kopřivnice, 4. TJ Sokol Velké Meziříčí, 5. Hostěrádky-Rešov, 6. HŠK Legends Šaľa, 7. Sokol Sokolnice, 8. HC TJ Náchod, 9. Strojár Malacky, 10. SK Žeravice, 11. HK Ivančice, 12. TJ Sokol Vršovice, 13. TJ Sokol Telnice, 14. HBC Olomouc, 15. Sokol II Prostějov, 16. HCB Karviná.

 

Starší minižactvo: 1. HŠK Legends Šaľa, 2. TJ Sokol Velké Meziříčí, 3. TJ Sokol Sokolnice, 4. TJ Sokol Kostelec na Hané – HK, 5. Hostěrádky-Rešov, 6. HC TJ Náchod, 7. HK Ivančice, 8. TJ JM Chodov, 9. Tatran Litovel, 10. HBC Olomouc, 11. HK Junior Močenok, 12. Strojár Malacky, 13. TJ Sokol Vršovice, 14. TJ Sokol Telnice, 15. Sokol II Prostějov, 16. HCB Karviná.

 

Nejužitečnější hráč mladší minižactvo: Štěpán Šídlo (Velké Meziříčí). Nejlepší brankář mladší minižactvo: Štěpán Kulich (Hostěrádky-Rešov). Nejužitečnější hráč starší minižactvo: Filip Hulínský (Sokolnice). Nejlepší brankář starší minižactvo: Lukáš Frinta (Náchod).

 

Rozhodčí do All Star týmů vybrali tyto hráče

mladší minižactvo: Štěpán Kulich (Hostěrádky-Rešov), Julie Krobátová (Ivančice), Martin Rozhon (Sokolnice), S. Hejduková (Vršovice), Kryštof Bárta (Hostěrádky-Rešov), Štěpán Šídlo (Velké Meziříčí), Antonín Daňhel (Kopřivnice), Matěj Nevrlý (Sokol II Prostějov), Sebastián Lencses (Šaľa), Valérie Novotná (Náchod).

Starší minižactvo: Lukáš Frinta (Náchod), Jakub Musil (Velké Meziříčí), Pavel Dinha (Náchod), Lukáš Coufal (TJ SOKOL Kostelec na Hané – HK), Leo Kitreiber (Malacky), Nikola Hajznerová (Ivančice), Filip Hulínský (Sokolnice), M. Bradáč (Chodov), Maťko Daniš (Šaľa), Szabo (Šaľa).

 

Sestava TJ Sokol Kostelec na Hané – HK mladší: Teodora Janků, Matěj Brančík, Petr Kalabis, Daniel Přibyl, Tomáš Nedoma, Klára Nedomová, Barbora Valášková, Max Varhalík, Václav Večeřa, Gabriel Štrba, trenéři Martin Popelka, Jan Ševčík a Marek Dostál.

 

Sestava TJ Sokol Kostelec na Hané – HK starší: Anna Maříková, Lukáš Coufal, David Hubál, Matyas Varhalík, Václav Hubál, Adéla Vařeková, Tomáš Hámor, Tomáš Zima, Hynek Žižka, Adam Viták, trenéři Milan Varhalík a Martin Hubál.

 

Hodnocení turnaje hlavním organizátorem Patrikem Coufalem: „Hanácké pohár si za svou historii vysloužil pověst jednoho z nejkvalitnějších miniházenkářských turnajů v Česku a na Slovensku. Sami účastníci jej k radosti nás pořadatelů považují za prestižní a opakovaně se rádi vracejí. Využívají příležitosti se nejen porvat o výsledky, ale také prohloubit své dovednosti srovnáním se silnou konkurencí. Neméně potěšujícím faktem je někdy až neuvěřitelně pozitivní zpětná vazba od účastníků, kteří oceňují naši organizační profesionalitu. Dovolím si poděkovat všem organizátorům, kteří svůj volný čas věnovali našemu turnaji, městu Kostelec na Hané, jmenovitě starostovi Ladislavu Hynkovi, základní škole v Kostelci na Hané, jmenovitě řediteli Oldřichu Bezdomnikovovi, Olomouckému krajskému svazu házené, jmenovitě předsedovi Petru Kudláčkovi, Olomouckému kraji, jídelně Coufalová Catering za tradičně výtečnou péči o žaludky všech účastníků, paní Petře Hámorové za věcné dary, paní Michaele Reškové Hrubanové za zajištění nočního cateringu, klukům a holkám z TJ Sokol Centrum Haná a DHK Zora Olomouc za nadšené plnění funkce zapisovatelů a také všem rodičům kosteleckých dětí, kteří na turnaj materiálně, nemateriálně i svou pomocí přispěli. Jsem hrdý na tuto fantastickou partu lidí!“

 

Mladší minižactvo:

  1. Tatran Litovel
  2. TJ Sokol Kostelec na Hané – HK
  3. KH ISMM Kopřivnice
  4. TJ Sokol Velké Meziříčí
  5. Hostěrádky-Rešov
  6. HŠK Legends Šaľa
  7. Sokol Sokolnice
  8. HC TJ Náchod
  9. Strojár Malacky
  10. SK Žeravice
  11. HK Ivančice
  12. TJ Sokol Vršovice
  13. TJ Sokol Telnice
  14. HBC Olomouc
  15. Sokol II Prostějov
  16. HCB Karviná

Starší minižactvo:

  1. HŠK Legends Šaľa
  2. TJ Sokol Velké Meziříčí
  3. TJ Sokol Sokolnice
  4. TJ Sokol Kostelec na Hané – HK
  5. Hostěrádky-Rešov
  6. HC TJ Náchod
  7. HK Ivančice
  8. TJ JM Chodov
  9. Tatran Litovel
  10. HBC Olomouc
  11. HK Junior Močenok
  12. Strojár Malacky
  13. TJ Sokol Vršovice
  14. TJ Sokol Telnice
  15. Sokol II Prostějov
  16. HCB Karviná