Úspěch, nebo zklamání? Podle toho, jak si to kdo přebere. Když nepočítáme Jaroslava Faltýnka, který v právě končícím volebním období byl poslancem za kraj Vysočina, měl prostějovský region ve sněmovně tři poslance. Ladislava Oklešťka a Irenu Blažkovou (ANO 2011) a Radima Fialu (SPD). Po sobotním sečtení hlasů z parlamentních voleb máme poslance čtyři.

I to se dá brát jako velký úspěch, vždyť každý hlas z Prostějova je v Praze potřeba. Jenže, zaprvé tím čtvrtým navíc je právě navrátilec Faltýnek, který zájmy regionu nepřestal hájit ani v minulém volebním období. Z tohoto pohledu tedy Prostějovsko zůstává na svém. Zadruhé, šancí na poslanecký mandát mělo vícero osob. O to víc mrzí, že tři jedničky kandidátek pohořeli a dvojice skončila těsně za branami poslanecké sněmovny, když Petru Sokolovi (SPOLU) a Pavlu Dopitovi (SPD) unikl mandát jen o pověstný fous.

 

Ohlédnutí za parlamentnímiu volbami, exkluzivní rozhovory a analýzy z pohledu regionu i kraje najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 18. října