Po osmi zápasech v tabulce F:NL šest bodů a předposlední příčka znamenající za současné situace sestup. Taková je bilance 1.SK Prostějov v první reprezentační přestávce, což rozhodně nikoho v ambiciózním klubu neuspokojuje. Obzvlášť, když ještě v živé paměti jsou jarní záchranářské boje. Vedení klubu tak sáhlo ke kroku, o němž se v posledních dvou týdnech v zákulisí hojně spekulovalo. Kouč Michal Šmarda, byť to byl paradoxně on, kdo vedl misi za udržením v uplynulém ročníku, nyní musel opustit svou pozici. A kdo se ujal taktovky? Brněnská klika! Nově mužstvo povede zkušená a perspektivní dvojice v jednom: Josef Mazura a Pavel Zavadil.

„Řešili jsme to opravdu dlouho a nejednalo se o nějaké unáhlené rozhodnutí. Sice se podařilo zvítězit v pohárovém utkání ve Znojmě, ale po tomto zápase jsme se naplno rozhodli, že změnu provedeme,“ popsal těžké chvíle Jura s tím, že ve hře byly hned čtyři varianty. „Jednou z nich byla i možnost, že by současný realizační tým zůstal. Jsme ale namočeni, kde nechceme, a pevně věřím, že tato změna pomůže k tomu, abychom se dostali výš,“ podotkl šéf prostějovského fotbalu.

S koučem Šmardou se vedení klubu rozloučilo v přátelském duchu a poděkovalo mu za jeho práci. „Nikdy není příjemné, když řešíte odvolání trenéra, je to emotivní. Michalovi jsem poděkoval za jeho práci, měl také lví podíl na tom, že jsme se na jaře zachránili. Teď to ale zatím výsledkově není ono a my se nechceme do podobné situace dostat. Po několika pohovorech s hráči i trenéry jsme se rozhodli takto,“ pokračoval František Jura.

Od nového trenérského dua si slibuje, že dokáže mužstvo dostat zpátky na bodovou vlnu a podaří se brzy dostat mimo pás ohrožení. „Nerad bych to rozděloval na role hlavní trenér a asistent. Oba trenéři budou mít velké slovo. Josef Mazura je zkušeným koučem, který v posledních letech předával své zkušenosti Trousilovi ve Vyškově. Druhou ligu tak dobře zná. Pavel je zase začínající kouč, který je ambiciózní. Vždy to byl lídr kabiny, ať už působil kdekoliv, a jsem přesvědčen, že i zde si rychle získá kabinu. Je to mix, který by podle nás mohl velmi dobře fungovat,“ pokračoval dlouholetý předseda klubu k novému trenérskému tandemu.

Z realizačního týmu zůstává jen trenér brankářů Dušan Melichárek. U Matěje Vybíhala je otázkou, jak jeho další působení bude probíhat. Kromě „A“ mužstva se totiž věnuje také mládeži a donedávna i ženám. „Matěj toho má opravdu hodně a není to pro něj jednoduché. U něj to tedy ještě je otevřené, zda pomůže ještě ze začátku novému realizačnímu týmu nebo zda se bude už plně věnovat mládeži,“ prozradil Jura.

A jaké jsou první ohlasy nového trenérského tandemu? „Byl jsem moc rád, že nabídka z Prostějova přišla. Jedná se o druhou ligu a mám radost, že jsem dostal důvěru. Myslím si, že je tu velmi kvalitní mužstvo, které má určitě velký potenciál. Start se bohužel nevydařil a my se teď budeme snažit, aby šly výsledky nahoru. Máme za sebou první tréninky a možná přijdou určité změny ať už v sestavě, nebo rozestavení," prozradil kouč Pavel Zavadil, který bude tvořit tandem se zkušeným Josefem Mazurou. I legenda brněnské Zbrojovky byla nabídkou potěšena a věří, že se podaří nastartovat k lepším výsledkům. „S Pavlem máme velmi dobrý vztah a jsem rád, že budeme nyní takto fungovat. Věřím, že nám to bude dobře sedět a povede se nám postupně dostat do klidnějších vod tabulky. Musím říct, že jsem Prostějov sledoval a například po výbuchu v Chrudimi ukázal, že potenciál tu rozhodně je. Na tyto výkony bychom rádi navázali a ještě k nim něco přidali," doplnil zkušenější z trenérské dvojice.

POZOR! JIŽ V PŘÍŠTÍM ČÍSLE VEČERNÍKU SE MŮŽETE NA EXKLUZIVNÍ DVOJROZHOVOR S NOVOU TRENÉRSKOU DVOJICÍ 1.SK PROSTĚJOV!!!