Odveta za nedávnou bolestivou těsnou porážku na severu Čech se basketbalistům Olomoucka uplynulou sobotu nepovedla. V 10. kole nadstavby prohráli na palubovce prostějovského Sportcentra-DDM se Slunetou Ústí nad Labem 70:77, když nezvládli především poslední čtvrtinu utkání.

O skvělý vstup do utkání se sedmi body postaral Henry, díky němuž Hanáci vedli 7:0 a 9:3. Sluneta se zvedla ke konci čtvrtiny a klíčový podíl na tom měl Fait. Po svém příchodu na palubovku dal v rychlém sledu devět bodů a jeho koš v 9. minutě poprvé poslal Ústí do vedení. Pak se skóre přelévalo ze strany na stranu, poslední slovo měl Henry, který stanovil skóre 20:19 po deseti minutách.

Americký pivot v dobrém zakončení pokračoval také v následující pasáži a ve 12. minutě svým devatenáctým bodem upravil na 28:24. Další střelci se ale dlouho příliš neprosazovali a v důsledku toho se Hanáci Slunetě bodově neodpoutali. Částečně se to povedlo až v 17. minutě, kdy po koši Váni měli domácí k dobru sedm bodů - 35:28. Do poločasu Sluneta dokázala pouze snížit, proto Olomoucko vedlo 39:35.

Po návratu z kabiny především v prvních minutách Hanákům trošku chyběla energie a Sluneta se dostala do vedení 46:44. Pak se ale několika body připomenul Váňa a sedmi body v řadě otočil na 52:48. Náskok přesto domácí do konce čtvrtiny neudrželi. V závěru periody totiž chybovali v obraně, a když inkasovali po střele Haymonda a sami neproměnili závěrečný pokus, vstupovali do čtvrté desetiminutovky za stavu 57:58.

Sluneta se po vstupu na palubovku rychle odpoutala na rozdíl pěti bodů a dlouho svůj náskok držela. Ve 37. minutě Henry přesto snížil na 65:68, následující pokusy už ale přesné nebyly, a když Fait necelé dvě minuty před koncem trojkou upravil na 65:71, ztratili domácí reálnou šanci na vítězství.

HLASY TRENÉRŮ:

Michal PEŠTA – BK Olomoucko:

„Přes přetrvávající zdravotní problémy se podařilo odehrát docela povedený zápas. Dlouho jsme byli ve hře o vítězství. Padli jsme až v koncovce, kdy přišly některé uspěchané střely. I tak se tým snažil až do poslední minuty, především v obraně odvedl hodně slušnou práci. Mladí kluci hráli tak dobře, jak jsme si přáli. Pro ně je to velká škola, v budoucnosti z toho můžou čerpat.“

Jan ŠOTNAR – Sluneta Ústí nad Labem:

„Olomoucko nás potrápilo, dlouho hrálo dobře. Nám se příliš nedařilo při zakončení, v důležitých okamžicích se ale hráčům podařilo proměnit několik střel z dálky a to rozhodlo. Měli jsme větší převahu pod košem, protože domácí měli k dispozici pouze dva klasické pivoty a to se podařilo využít. Vítězství je cenné, přiblížilo nás k vítězství ve skupině A2, což je náš cíl.“