Hodně vysoko v tabulce vystoupali druholigoví fotbalisté Prostějova. V jednom okamžiku se alespoň na chvíli málem dostali na úplné čelo. Nepovedlo se to, když v předehrávce 16. kola nedokázali porazit Vlašim. Přesto tým ukazuje, že se dá hrát kvalitní fotbal i s celou řadou mladých a donedávna neznámých hráčů, kteří rostou pro nejvyšší soutěž. Také díky tomu klub může snít o tom, že se jednou dostane mezi domácí elitu a tomu odpovídají snahy vedení o zvelebení stadionu.

 

„Před čtyřmi lety jsme se rozhodli, že změníme filozofii, začneme více hrát s mladými a budeme se snažit složit tým, který může bojovat o čelo druhé ligy. Snem byla účast v baráži o nejvyšší soutěž. Díky okolnostem se to podařilo o rok dříve v sezóně, kdy se baráž nehraje,“ komentuje současné výkony týmu předseda 1.SK Prostějov František Jura, který přiznává, že si celý klub postavení elitního výběru v tabulce druhé nejvyšší soutěže užívá. „Bereme to však s pokorou. Výsledky nám ale otevřeny možnosti přemýšlet o možnostech, které by z postupu vyplývaly. Ať už se jedná o vybudování stadionu s prvoligovými parametry, vylepšení celkové klubové infrastruktury, či doplnění kádru,“ netají se ambicemi Jura.

V tuto chvíli by se na fotbalovém stadionu SCM Za Místním nádražím Fortuna:liga hrát nedala. Areál nesplňuje podmínky pro nejvyšší soutěž. I proto vedení klubu uvažuje, jak v následujících letech fotbalový stánek vylepšit. Chce být připraveno na chvíli, kdy by se sen měl možnost stát realitou. „Je třeba, aby jednotlivé kroky na sebe navazovaly. V letošním roce dokončíme kompletní zázemí pro mládež v Olympijské ulici, kde budeme mít dvě travnaté plochy a dokončujeme umělou trávu s veškerým zázemím. K posunu áčka je třeba mít k dispozici kompletní infrastrukturu,“ uvědomuje si šéf prostějovských fotbalistů.

Základem je hlavní stadion. Obnovení bývalých „Želízek“ je nereálné. Dnes totiž chátrající stadion patří soukromé osobě. Předchozí jednání o podmínkách postoupení sportoviště nedopadla úspěšně. „V současné době proto uvažujeme o tom, že bychom fotbalový stánek postavili právě za místním nádražím. Jednáme o tom s vedením Prostějova a Národní sportovní agenturou, kde bychom chtěli finanční podporu z dotačních programů, které vypisuje,“ tvrdí Jura a vzpomíná na dobu před deseti lety, kdy byl u restartu prostějovského fotbalu. „S Petrem Langrem jsme zavřeli oči a snili o lize. Pomalu se blížíme k jeho naplnění a věřím, že se to podaří,“ pronesl v poločasovém rozhovoru pro Českou televizi, která uplynulý čtvrtek vysílala živě utkání eskáčka proti Jihlavě. I to je průlom.

Nejde vyloučit, že mladý výběr trenéra Šustra skončí na prvním a jediném postupovém místě už v rozehrané sezóně. I na to klub myslel ve svých úvahách. „Když se povedl podzim a první kola na jaře, tak jsme řešili všechny varianty. Proto máme za sebou první jednání s městem Olomouc, které je majitelem Androva stadionu. Chtěli jsme vědět, jestli bychom na něm mohli hrát, abychom měli otevřené dveře, kdyby se nám to sportovně povedlo. Řešilo se, zda tuto možnost využijeme,“ přiznal František Jura, který již uvažoval také o případném složení kádru. „S mladými bychom chtěli hrát, ale musíme to vnímat reálně – pokud bychom chtěli nahoru, tým by se musel posílit. Liga se bez zkušených fotbalistů hrát nedá, rozdíl mezi soutěžemi je velký,“ prozradil své některé myšlenky prostějovský předseda.

O tom, jakou příčku fotbalisté Prostějova v probíhajícím ročníku druhé nejvyšší soutěže obsadí, rozhodnou následující týdny. Ovšem kdyby body na první příčku tentokrát nestačily, sny prostějovských fotbalistů budou žít dál. A třeba se v dalších letech splní…