Více než půl roku uběhlo od nucené stopky pro amatérské soutěže. Půl roku se s nadějí jak hráči, tak trenéři, rozhodčí, ale i fanoušci dívají na koronavirová čísla i tiskovky vlády. Jenže sport zatím zůstává až poslední v dlouhé frontě čekatelů na rozvolnění. Na pocity z této skutečnosti jsme se ptali plumlovského fotbalového šéfa Františka Kocourka. Jak vzpomíná na podzim?

„Od posledního fotbalu už je tak dlouho, že si ani nevzpomínám, jaké to bylo,“ hořce se pousměje Kocourek. A připomíná, že za poslední rok toho třeba fotbalisté na okrese a v kraji odehráli jen minimum. „Doba je blbá. Jaro se nehrálo vůbec, na podzim se odehrálo nějakých osm deset zápasů. A pak už to bylo i bez diváků, s různými zákazy. Covid v tom dělá chaos, zmatek. Bohužel je to vzpomínání na doby minulé, kdy chodila spousta lidí,“ povzdechne si dlouholetý bafuňář a nově zvolený člen výkonného výboru OFS Prostějov.

Krátce se zastavujeme ještě u svého Plumlova. „Jsme poslední v I.A třídě, takže určitě spokojenost být nemůže. Otázka je, jak to nastartujeme,“ konstatuje. Věří však, že se tým znovu sejde, až přijde čas zápasů. „Kdo má rád fotbal a rád ho dělá, tak se k němu vrátí. Plumlov je třeba známý tím, že má tým přestárlý a jsme tam ti čtyřicátníci, kteří ho rádi mají. Dokud jim bude zdraví sloužit, tak hrát budou,“ věří. Skeptičtější už je u dětí. A to nejen v Plumlově. „Vede se hodně řečí, jak to bude vypadat. Ty jsou jako v Jiříkově vidění, co se týká školy, pak i ten sport. Bůh suď, jak to bude vypadat, až bude možné zase hrát. Jestli vůbec bude s kým…,“ obává se dopadu dlouhého lockdownu a s ním i zvýšené pohodlnosti mnohých.

Připomněl však další, dosud trochu opomíjené okolnosti toho, jak se fotbalisté na podzim vraceli do akce. A nyní se dají tyto vlivy po další dlouhé sportovní pauze násobit. „Složité to bude, že lidi budou řešit existenční věci, výpadky příjmů třeba. I rodiny si zvykly, že se věci netočí kolem sportovních akcí. To bude určitě nesporný tlak. Já prostě doufám, že veřejnost bude chtít sportovat. Ale to je spíše přání než jistota,“ uvádí František Kocourek.

Po jeho předchozích větách může znít otázka, zda viděl na uplynulém fotbalovém podzimu aspoň něco pozitivního. Přesto na ni reaguje kladně. „Pozitivní je, že se vůbec sezóna po první vlně rozběhla. Že úbytek nebyl fatální. A pozitivní je rovněž to, že se na sport nyní dají získat peníze. Těch je na sportovní aktivity, na vybavení, činnost i trenéry hodně a z různých zdrojů. Jen aby těch nadšenců neubývalo, z toho mám obavy,“ tvrdí funkcionář smutně.