Letečtí modeláři z prostějovského regionu patří dlouhodobě mezi nejlepší v Česku a svou špičkovou výkonnost prokázali i letos hned na několika vrcholných závodech.

O druhém říjnovém víkendu se v Plzeňském kraji na letišti v Kožlanech uskutečnilo mistrovství republiky volných modelů. Prostějovští modeláři zde svou účastí i výsledky znovu potvrdili vysoké kvality, a to hlavně díky Bohumilu Formánkovi z Mostkovic. Ten v sobotní soutěži volných motorových větroňů kategorie F1J navzdory nepříznivému počasí s deštěm a silným větrem obsadil třetí místo. V neděli 11. října šampionát pokračoval kategorií Házedla. Zde Bohumil Formánek díky dobré přípravě i poctivému tréninku zvítězil a tím již počtvrté obhájil titul mistra ČR. Stejně jako loni navíc dosáhl na druhou příčku jeho vnuk a úřadující juniorský přeborník republiky David Žilík z Prostějova, kterému se opětovně nepodařilo svého dědu překonat.

Bohumil Formánek se už předtím (před polovinou září) zúčastnil MČR modelů s pístovými motory mezinárodní kategorie F1C, aby ve Všechově u Tábora získal v silné konkurenci cenný bronz. Dalším jeho úspěchem bylo rovněž třetí místo v konečném pořadí celé série závodů Českého poháru F1J. Vzhledem k tomu, že se volným motorovým větroňům začal věnovat teprve letos, jsou tyto výsledky tím cennější.

MČR mládeže ve volných modelech, které mělo proběhnout 17. září na letišti v Moravské Třebové, bylo nejprve kvůli technickým problémům a následně po vyhlášení protikoronavirových opatření odloženo na začátek příštího roku. Na tenhle šampionát se nominovali v kategorii Házedla junior David Žilík jako úřadující český mistr a junior Denis Schiller z Kostelce na Hané i mladší žák Matyáš Vymětal ze Smržic za triumfy v postupové krajské soutěži Pardubického kraje koncem června na letišti v Ústí nad Orlicí. Tohoto klání se zúčastnili rovněž další prostějovští modeláři: mladší žáci Lukáš Hájek ze Smržic (3. pozice), Alexandr Kaprál ze Smržic (5. post) a Filip Krepl z Prostějova (6. příčka). Všem o kousek utekl postupový limit.