Dva zástupce má boxerský oddíl BC DTJ Prostějov na právě probíhajícím Mistrovství Evropy školní mládeže v Bosně a Hercegovině. Jsou jimi talentovaný rohovník Dorian Kropog a reprezentační trenér České republiky Martin Klíč.

„V Sarajevu jsme už od 10. srpna a budeme tu pravděpodobně až do 20. srpna, kdy evropský šampionát končí. Jako národní kouč mám tady pod sebou tři děvčata Amálii Lantovou, Viktorii Jílkovou a Julii Poledníkovou, zároveň můžu stát při zápasech v rohu ringu po boku prostějovského odchovance Doriana Kropoga. Spojilo se tak příjemné s užitečným, což zažívám již podruhé. Loni nastala podobná situace s Filipem Jílkem při ME kadetů v Sofii,“ napsal Martin Klíč Večerníku z vrcholné akce na Balkáně.

„S Dorianem jsme se připravovali společně velmi intenzivním způsobem, turnajů před samotnou Evropou bylo dost. I během covidového lockdownu. V květnu jsme byli v polském Štětíně, kde Dorian absolvoval dvě utkání proti polským soupeřům a obě vyhrál. V půlce června poté startoval na turnaji v Mikulově,“ připomněl Klíč.

„Premiérový ročník Zlaté rukavice jsem pořádal s kolegy z výboru Jihomoravské oblasti právě pro české reprezentanty v kategoriích školní mládeže a kadetů jako přípravné klání směrem k ME. Mezinárodních akcí pro školní mládež totiž není dostatek. Dorian v Mikulově boxoval proti dvěma Slovákům, jednou zvítězil a jednou podlehl,“ ohlížel se Klíč.

Příprava dále pokračovala v tělocvičně DTJ Prostějov. „Na konci června ještě Dorian naskočil v rámci srazu reprezentace ČR pod vedením trenéra chlapecké školní mládeže Pavla Dudy do zápasu oblastní soutěže v Lipníku nad Bečvou, kde porazil českého soupeře. Na začátku letních prázdnin jsme dali klukům i holkám DTJ třítýdenní volno, Dorian však po týdnu regenerace naskočil do individuální přípravy před Mistrovstvím Evropy pod mým vedením,“ navázal prostějovský kouč.

„V průběhu pětitýdenního mikrocyklu jsme se první polovinu zaměřili na dlouhodobou vytrvalost, která spočívala v bězích i práci na aparátech a lapech. Vše ve dvou minutách. Tyto dva týdny byly zakončeny poslední zápasovou akcí, když jsme vycestovali do polského Szczytna a tam ladili formu s reprezentací Polska v rámci sparingů. Po návratu domů jsme přešli do rychlostní fáze. Vytrvalostní běhy se zkrátily a změnily na sprinty, práce na aparátech a lapech taktéž. Poslední týden před odjezdem do Sarajeva už Dorian jen ladil formu na soustředění SCM JMO v Mikulově pod vedením Pavla Fejta a Martina Borka,“ dokončil Klíč.

Další podrobné informace přímo o bosenském ME školní mládeže přineseme v příštím vydání Večerníku.